Illegala gruvarbetare i Amazonas expanderar till koppar när priset stiger

Myndigheter i Brasilien slår till mot illegal kopparbrytning i Amazonas eftersom höga priser på ledningsmetallen lockar operatörer på svarta marknaden som normalt fokuserar på guld.

Myndigheter i Brasilien slår till mot illegal kopparbrytning i Amazonas eftersom höga priser på ledningsmetallen lockar operatörer på svarta marknaden som normalt fokuserar på guld.

Tidigare denna månad demonterade 50 agenter olagliga minor i Canaa dos Carajas – nära Vale SA:s största koppargruva, Sossego – efter två liknande åtgärder förra året. Det finns tecken på att metallen har skickats till Kina, sade arbetsgruppens ledare Ezequias Martins genom sitt presskontor. Fallet kan leda till fällande domar för miljöbrott och kriminell förening, sa han.

Olicensierade gruvarbetare, kända i Brasilien som garimpeiros, har diversifierat sig till koppar under de senaste åren när tekniken förbättras och priserna stiger på grund av den växande efterfrågan på batterimetaller i övergången från fossila bränslen. Samtidigt söker stora gruvbolag lägga till koppartillgångar. Vale vill samla in pengar för att växa sin basmetallverksamhet.

Även om illegal produktion står för en liten del av den totala koppartillförseln, kan den ha en överdriven inverkan på miljön och ursprungssamhällen. President Luiz Inacio Lula da Silvas regering har lovat att slå ner Brasiliens illegala guldrush, med den icke-statliga organisationen MapBiomas som uppskattar att oregelbundna operationer nu ockuperar ett större område än industrigruvor i landet.

De hemliga koppargruvor som demobiliserades denna månad är den så kallade galleritypen, där sprängämnen används för att spränga ut malm som innehåller koppar och guld. Vissa gallerier kan utvinna 30 ton per dag. Koppar handlas för cirka 9 000 dollar per ton i London mot mindre än 5 000 dollar för tre år sedan.

Den miljö- och samhällsskada som orsakas av sådana metoder är ett hot mot den formella industrin genom att fläcka gruvdriftens rykte i allmänhet.

Den illegala gruvdriften har börjat inkräkta på mark som innehas av Vale, världens näst största järnmalmsproducent och en stor leverantör av nickel och koppar. Med olagliga gruvarbetare nu på jakt efter koppar, har Vale förstärkt övervakningen och tillhandahåller underrättelser till tillsynsmyndigheten ANM om hemliga operationer på dess mark, sade företaget.

“Förutom att det utgör ett brott, medför denna praxis drastiska effekter på miljön, offentliga kassa, säkerhet och attraktionen av investeringar och implementeringen av nya företag” sade Vale.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *