Hur man investerar i cykliska aktier

Med aktiekurser som trendar nedåt över hela linjen, är värdeinvesterare på jakt efter fynd bland högkvalitativa aktier som har solida långsiktiga utsikter. När man undersöker efter potentiella värdemöjligheter vid en tidpunkt som nu, när aktiemarknaden är på en nedåtgående trend men råvarupriserna förblir höga på grund av brist, blir många värdeskärmar fulla av cykliska aktier på grund av deras låga värderingskvoter.

Med aktiekurser som trendar nedåt över hela linjen, är värdeinvesterare på jakt efter fynd bland högkvalitativa aktier som har solida långsiktiga utsikter. När man undersöker efter potentiella värdemöjligheter vid en tidpunkt som nu, när aktiemarknaden är på en nedåtgående trend men råvarupriserna förblir höga på grund av brist, blir många värdeskärmar fulla av cykliska aktier på grund av deras låga värderingskvoter.

Men enligt Peter Lynch, en av de mest kända investerarna genom tiderna som i genomsnitt hade en årlig avkastning på 29,2 % för Magellan Fund mellan 1977 och 1990, är cykliska aktier normalt värdefällor när de ser särskilt billiga ut. Därför kan investerare vilja fortsätta med försiktighet på dessa aktier för tillfället, med tanke på Lynchs observationer om reglerna för cykliska aktier.

Bedrägliga värderingskvoter

En av de primära reglerna för cykliska aktier enligt Lynch är att deras värderingskvoter tenderar att indikera motsatsen till vad man normalt skulle förvänta sig. Med de flesta andra aktier korrelerar låga värderingskvoter med att de är undervärderade, medan höga värderingskvoter betyder att aktien är övervärderad. Men med cykliska aktier korrelerar låga nyckeltal normalt till att aktien är dyr, medan höga nyckeltal vanligtvis sammanfaller med att den är billig.

Vi behöver inte leta särskilt hårt för att hitta bevis som stödjer denna observation. Om vi tittar på kurs-vinstkvotens historia för nästan vilken cyklisk aktie som helst jämfört med dess aktiekurshistorik, kan vi se att aktiekursen normalt är högst när pris-vinstkvoten är låg och lägst när pris-vinstkvoten är hög (eller när det inte går att beräkna på grund av att företaget förlorat pengar).

När en investerare väl har identifierat denna trend kan de invaggas till att tro att det är lätt att dra nytta av cykliska aktier, men värderingstrenderna för dessa aktier är mer vilseledande än de ser ut. När affärerna är bra och värderingskvoterna är låga tenderar girigheten att ta över logiken, och många investerare börjar tro att den här tiden kommer att bli annorlunda; att den här gången kan aktien fortsätta att gå upp för alltid, även om historien har visat att det sällan är fallet. Som Lynch skriver i One Up on Wall Street:

Cykliska aktier är de mest missförstådda av alla typer av aktier. Det är här som den oförsiktige aktieväljaren lättast skiljs från sina pengar, och i aktier som han anser vara säkra. Eftersom de stora cykliska bolagen är stora och välkända företag, klumpas de naturligtvis ihop med de pålitliga ståndarna.

När de goda tiderna inte längre rullar

Så varför skiljer sig cykliska aktier från de flesta andra aktier? Varför har deras värderingskvoter en lång och historisk historia av att lura investerare till en falsk känsla av säkerhet? Anledningen till detta är att vinsten för cykliska aktier svänger vilt upp eller ner baserat på den övergripande ekonomin och makroefterfrågan på de särskilda råvarorna de säljer.

En cyklisk är ett företag vars försäljning och vinster stiger och faller på ett regelbundet om inte helt förutsägbart sätt, skrev Lynch. I en tillväxtbransch fortsätter verksamheten att expandera, men i en cyklisk bransch expanderar den och drar ihop sig, sedan expanderar den och drar ihop sig igen.

När tiderna är goda och ett cykliskt företag upplever ett bumperår, kommer dess resultat att skjuta i höjden, vilket resulterar i låga värderingskvoter eftersom marknaden är tveksam till att värdera upp en aktie som investerare vet att så småningom kommer att gå tillbaka. Under ett dåligt år kommer vinsterna att ta en så kraftig dykning att även en försäljning kommer att lämna företaget med höga värderingskvoter.

Oförsiktiga stockpickers kan lätt skiljas från sina pengar när det kommer till cykliska aktier eftersom de ser bra resultat och felaktigt tror att ökningarna kan vara för evigt.

Sanningen är dock att en dag kommer de goda tiderna inte längre att rulla, och att göra vinst från cykliska aktier är mest beroende av att marknaden har rätt timing för att försegla vinster innan det blir surt. Lynch noterar att det är i cykliska aktier mer än någon annan typ av investering som du verkligen behöver någon form av fördel för att bli framgångsrik, som att arbeta i branschen du investerar i.

Stanna inte i spelet för länge

Bortsett från att välja fel tidpunkter för att köpa och sälja cykliska aktier, är en annan anledning till att många investerare har svårt att tjäna pengar med dessa aktier för att de slutar hålla fast vid dem för länge. Kanske väljer de att hålla aktien längre än de ursprungligen tänkte sig eftersom den gick ner och de hoppas på en återhämtning. De kanske också stannar för en rejäl utdelning.

Eftersom cykliska aktier alltid kommer att falla igen, är det en farlig fälla att hålla dem på lång sikt. Som Lynch skrev, Cykliska aktier är som blackjack: stanna i spelet för länge och det är skyldigt att ta tillbaka all din vinst. Om du håller från botten till toppen och sedan tillbaka till botten igen har du inte riktigt tjänat några pengar (förutom kanske utdelningar).

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *