De tre största ETFerna följer samma index

SPDR S&P 500 ETF Trust (ticker: SPY) är världens största börshandlade fond. Faktum är att de tre största ETFerna alla  följer S&P 500-indexet.

SPDR S&P 500 ETF Trust (ticker: SPY) är världens största börshandlade fond. Faktum är att de tre största ETFerna alla  följer S&P 500-indexet.

Denna ETF förvaltar nästan 400 miljarder dollar i tillgångar (AUM) och handlar dagligen för nästan 38 miljarder dollar. Men SPY är på gränsen till att bli avsatt i termer av AUM. Inte av en annan ETF, utan av en indexfond som drivs av Fidelity Investments.

Fidelity S&P 500-indexfond förvaltar nu 389 miljarder dollar, bara 3 miljarder dollar efter SPY. Detta är imponerande – eftersom det har vuxit 6X under det senaste decenniet.

Detta visar kraften i att vara en emittent och ha distributionsplattformen för att öka dina tillgångar.

Båda fonderna som nämns har varit affischerna av passiv fondförvaltning som har lockat många kunder under det senaste decenniet eller så, detaljhandeln såväl som institutionella. Det ser ut som att trenden inte kommer att förändras när som helst snart och därav den konsekventa utvecklingen av SP500-aktier med stora bolag och även sant tvärtom. En investeringsmatarslinga.

Ur investerarperspektiv, finns det en meningsfull skillnad i vilken S&P-index-ETF man ska välja?

Ja, framför allt – kostnadsförhållandet (även om de som nämns här är extremt billiga). SPY är den mest använda för aktiv handel, och Fidelitys produkt är en indexfond (inte ETF). De andra kan ha en något högre spread, men försumbar (om alls märkbar) för att vara ärlig.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *