Därför kan kopparprisets uppgång signalera bättre tider

Kopparpriset uppgång har lett till att basmetallen har stigit så mycket som 12 procent sedan den 25 maj i år, och det kan signalera bättre tider för ekonomin. Den röda metallen har länge setts som en ledande ekonomisk indikator eftersom råvaran finns i alla aspekter av ekonomin.

Kopparpriset uppgång har lett till att basmetallen har stigit så mycket som 12 procent sedan den 25 maj i år, och det kan signalera bättre tider för ekonomin. Den röda metallen har länge setts som en ledande ekonomisk indikator eftersom råvaran finns i alla aspekter av ekonomin.

En nyligen uppgång i kopparpriserna kan tyda på bättre tider för ekonomin även om många ekonomer fortfarande oroar sig för en förestående lågkonjunktur.

Kopparpriserna har länge setts som en ledande ekonomisk indikator eftersom det används i olika sektorer av ekonomin. I huvudsak kan stigande kopparpriser signalera ökad efterfrågan och därmed ökad ekonomisk aktivitet, och vice versa för när kopparpriserna faller.

Efter att ha sjunkit så mycket som 17 procent från sin topp i början av 2023, har kopparpriserna gjort en återhämtning, och hoppat så mycket som 12 % från sin lägsta 25 maj till som högst 3,96 USD per pound under torsdagen.

“Inkrementell uppåtföljning skulle möjliggöra ett utbrott i en positiv utveckling på medellång sikt som skulle tyda på en förbättrad ekonomisk bild. Sekundärt motstånd är nära 420 till 4,30 dollar per pound” sa Fairlead Strategies grundare Katie Stockton i en analys som publicerades under slutet av förra veckan.

Om koppar når de sekundära motståndsnivåer som identifierats av Stockton, skulle det representera ett rally på mer än 20 procent från sin botten i slutet av maj.

Carson Groups marknadsstrateg Ryan Detrick skulle inte bli förvånad över en fortsatt höjning av kopparpriserna, eftersom han har krävt fortsatt ekonomisk tillväxt under hela året.

“De säger att koppar har en doktorsexamen i den globala ekonomin och den senaste styrkan strider mot de många bekymmer vi fortsätter att höra”, sa Detrick på fredagen. “Med bostäder på botten och konsumentsentiment som fortfarande är ganska stark, tror vi att det finns en mycket god chans att ekonomin kan undvika en lågkonjunktur 2023. Att se koppar förbättras nyligen kan vara ytterligare ett tecken på att doktor Copper förbereder sig på något.”

Stigande kopparpriser drivs inte alltid av en ökad efterfrågan på råvaran, utan kan istället påverkas av andra faktorer. Fundstrats Tom Lee sa på fredagen att det senaste rallyt i koppar potentiellt kan tillskrivas positioneringsdynamik vid kvartalets slut, medan Interactive Brokers chefsstrateg Steve Sosnick sa att minskande koppartillförsel kunde vara orsaken.

“Det är anmärkningsvärt att kopparterminer är i större backwardation än normalt. Eftersom priserna steg under den senaste månaden, steg terminskontrakten i första månaden snabbare än de föregående månaderna. Det kan tyda på en viss kortsiktig relativ knapphet som pressar upp priserna”, sa Sosnick.

Sosnick sa också att de senaste räntesänkningarna i Kina kan påverka kopparpriserna mer än bred ekonomisk styrka “eftersom andra nyckelråvaror som olja knappast signalerar ekonomisk styrka.”

Oavsett om den senaste uppgången i kopparpriserna drivs av ekonomisk styrka eller minskande tillgångar, kommer sannolikt hållbarheten i rallyt att avgöra, och det är därför investerare bör vara uppmärksamma på var kopparpriserna går härifrån

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *