About Us

Vikingen was founded in 1986 in Uppsala, Sweden. Since then it has become scandinavias most used trading program. Vikingen gives its users that ability to apply technical and fundemental analysis on equities and securities.

With over 50 ready to go trade models, and the ability to create new custom models from your own strategies, Vikingen is the perfect program for all types of investors.

Vikingen Financial Software AB works towards advancing, marketing and providing the independent trader with a reliable tool for trading.

Vikingens historia

En gång för länge sedan höll den svenska börsen på att självdö. Det var i slutet på 1960-talet och 1970-talet då de privata flydde aktiemarknaden och flera av de privata bankirfirmorna togs över av framförallt Skanska/SHB. Skall man hitta något positivt om den tiden så var det att det fanns så få börsnoterade bolag att det inte var några problem att själv föra börsdiagram för hand. Men inget varar för evigt.

Under 1980 talet fick börsen en nytändning och nya bankirfirmor började poppa upp som svampar i björkskogen. Först i raden var Sven Hagströmer. Med en börs som började röra på sig började alltfler företag att börsnoteras.  Plötsligt blev det jobbigt och dyrt – tidskrävande – att rita egna diagram för hand. Det blev inte bara fler företag utan allt började röra sig allt snabbare. De traditionella veckodiagrammen måste kompletteras med dagsdiagram.

Samtidigt startade ett teknologilyft. PC:n gjorde sitt intåg på marknaden och med PC:n kom de tekniska analysprogrammen. Som vanligt ledde USA utvecklingen och en av de stora var i början Computrac. Men precis som i kriget skall man med teknik akta sig för att gå först eller sist om man vill överleva. Computrac var ett program som togs till Sverige av Delphi Economics. Erland Holmlund testade programmet och det resulterade i en lista på förslag till förbättringar. Men det var segt att få till förändringar ”over there” och då föddes istället Vikingen. Ett program med ett modernare programspråk, Delphi 1.

Vikingen som kom att bli ett av de större PC-programmen som utvecklats i Sverige. Från att först ha varit ett program som skrev ut grafer med diagram och fundamentaldata presenterades Vikingen första gången på investerarmässan 1986. När programmet var klart återstod ett problem och det var den dagliga uppdateringen. Vad gör man med en bil utan drivmedel? En automatisk daglig uppdatering som kostade hundratusen plus på den tiden!

Till att börja med fick ett motorcykelbud köra upp kurslistan från Börsen vid Stortorget till Uppsala efter stängning. I Uppsala matades kurserna in manuellt. Men genom ett samarbete med Paul Östling på Aktievisonen kunde processen automatiseras och priset krympas till någon tusenlapp! Programmet blev en succé och startade ett utvecklingsarbete som aldrig ville ta slut. ”Mr Vikingen”, Erland Holmlund, drev utvecklingen piskad av en grupp aktiva användare som inte kunde få nog av möjligheter till analys.

Något av ett stillastående i utvecklingen inträffade efter att Delphi 2000 sålts till Henrik Jönsson et al. En affär som var på väg att sluta med en katastrof. Men efter ett upprensingsår då Vikingen återgått till gamla ägarna var det dags att hitta en ”säker” hamn för programmet och det blev Avanza med AvanzaVikingen. Men uppgiften blev för stor och utvecklingen av programmet tog inte fart.

Det skulle krävas att en gammal Vikingenfantast och hans börsintresserade chef skulle ta tag i programmet för att utvecklingen skulle ta ordentlig fart igen. Björn Lindströms Addiva köpte Vikingen och Peter Östevik ledde återuppbyggnaden av Vikingen. Peter Östevik som tidigare jobbat på Delphi och som kanske mest är känd för de utbildningsvideos som han var med att producera.

Med Addiva fick Vikingen en ny hamn och redan har flera generationer av Vikingen sett dagens ljus. Vi är idag många i fancluben som håller tummarna för att Peter Östevik skall lyckas att återställa programmets historiska status. Tiderna då Vikingen hamnade på topp både i svenska och i internationella utvärderingar av teknisk analys program.

Per Holmlund, 2012

 

Efter 2012

Många miljoner har lagts ned i utveckling av Vikingen. Björn Lindström såg till att gränssnittet blev modernare och att det även lanserades en MAC-version. Peter har hållit hundratals kurser och webinarier. NPInvestor i Danmark med Lars Persson lyckades befästa Vikingen som bästa analysprogram i Danmark.

För att få bättre kvalité på kursdatat byttes leverantör till Milliestream, 2015.

Ett stort steg kom 2017 med att även kunna betala per månad. Under 2018 lanserades en ny hemsida och flera nya återförsäljare tillkom.

Mr Vikingen, Erland Holmlund

Erland Holmlund föddes 16/10 1927 i Visby men växte upp i Bodum utanför Örnsköldsvik. Realexamen togs i Övik med efterföljande studier på Tekniskt Gymnasium i Härnösand. Innan Erland hade blivit trettio omvandlande han Holmlunds repslageri i Bodum, som grundades av Erlands far Johan Holmlund 20 år tidigare, till Holmlunds Fabriker AB 1955.
 
Från fabrikation bland annat skor förändrade Erland verksamheten i Holmlunds till distribution. En förändring som drevs fram av ändrade konkurrensförhållanden. Holmlunds Fabriker utvecklades under Erlands ledning till ett av Norrlands ledande grossistföretag för emballage och industriförnödenheter.
 
Redan 1955 hade Erland fem barn och fru att mätta. Trots omstrukturering av familjeföretaget och en stor familj fortsatte Erland sin utbildning. På kvällar och helger studerades matematik, fysik och slutligen nationalekonomi. 1963 tog Erland ett stort steg. Med frun och barn flyttade han till Uppsala där han några år senare blev Universitets lektor i Nationalekonomi. En tjänst som han upprätthöll fram till sin pensionering. 1000 tal är de studenter som under årens lopp applåderat hans föreläsningar.
 
Under åren i Övik föddes hos Erland ett starkt intresse för aktier. Han såg i börsen en möjlighet att späda på matkassan. Ett börsintresse som ledde till att Erland tillsammans men Per Holmlund, Sven Olof Johansson och Peter Gyllenhammar 1973 grundade företaget Trend Invest AB. Ett företag som misslyckades i sitt försökt att ta över Fagersta AB under 1970-talets mitt. Bolaget blev tvunget att begära sig i konkurs p.g.a. de likviditetsproblem och det börsfall som blev följden av en nyemission i Fagersta AB.
 
Skandalen med stort S pa den tiden men en skandal som fick en oväntad vändning med doktor Ulf af Trolles memoarer. Ulf af Trolle skriver i ’’Ett andfått liv’’: ’’Jag uttryckte min förvåning över att denna fråga (nyemissionen) inte alls hade diskuterats inom styrelsen, innan Industrivärden hade bundit styrelsen vid ett avtal med AP-fonden. …. Jag ställde frågan om det förekommit några kontakter med Trendinvest. Givetvis inte, blev svaret. Frågan hade ju varit så hemlig att styrelsen inte tidigare diskuterat den. … … det verkligen var en konspiration mot Trendinvest.’’ I Aktiespararen 9/97 var rubriken ”Industrivärden knäckte Trend Invest”.
 
Efter några hårda år och en dotters bortgång fick aktieintresset ny fart i Delphi Economics där Erland var med från start 1982. I Delphi höll han i ordförande klubban och var ansvarig för programvaruutvecklingen.
 
Något som blev starten till vad som kom att bli Vikingen, nordens ledande program för teknisk- och fundamental börsanalys. Ett program som blrv erkänt långt utanför Sveriges gränser. Vikingen har med konkurrens från de bästa internationella programmen blivit bäst i test. Arbete med utvecklingen av Vikingen gav Erland smeknamnet Mr Vikingen.
 
Erland har även bidragit till ett antal böcker som behandlar börs- och börsanalys. Bland titlarna märks Bättre Aktieaffärer med Teknisk och Fundamental analys, Snabba Aktievinster med Teknisk Analys, Aktiespararnas Timming Handbok och Börsens Tio Budord.