Warren Buffetts 9 regler för att tjäna pengar att hålla fast vid

Berkshire Hathaways styrelseordförande Warren Buffett, en av de mest berömda investerarna, håller fortfarande fast vid sitt motto för evigt att det är nyckeln till framgångsrik investering att hålla fast och ha tålamod.

Berkshire Hathaways styrelseordförande Warren Buffett, en av de mest berömda investerarna, håller fortfarande fast vid sitt motto för evigt att det är nyckeln till framgångsrik investering att hålla fast och ha tålamod.

Oracle of Omaha är också känt för investeringar som inkluderar säkra utdelningsaktier – aktier som genererar avkastning, som han sedan häller tillbaka i sina investeringar – och kraften i värdeinvesteringar.

Många investerare vördar hans råd, vilket inte är förvånande. Vid 93 år står hans förmögenhet på 121 miljarder dollar, enligt Bloomberg Billionaires Index. Här är några av hans mest värdefulla tips.

“Den första regeln för investeringar är att inte förlora. Den andra investeringsregeln är, glöm inte den första regeln.”

Buffett sa ovanstående i en tv-intervju. Han fortsatte med att förklara att du inte behöver vara ett geni i investeringsbranschen, men du behöver vad han anser vara en “stabil” personlighet.

“Vår favoritperiod är för alltid”

Jay Zigmont – PhD, CFP och grundare av Childfree Wealth – sa att han är “med Buffett på det där.”

“Det finns en äldre studie av Fidelity som fann att de bästa investerarna var döda”, sa Zigmont. “Grejen med döda investerare är att de bara lämnar sina konton som de är och investerar för det långa loppet. Utan att veta om det följer döda investerare Buffetts råd att hålla aktier för alltid.”

När det gäller de levande, vad vi kan lära oss är att konceptet med enkla, passiva, långsiktiga investeringar fungerar, tillade Zigmont.

“Jack Bogle – Vanguards grundare – sa det så här: Gör inte något, stå där! För de flesta människor skulle vara bäst av att välja ETFer som speglar marknaden som helhet, köpa dem och inte sälja dem om de inte behöver pengarna. Varje gång du köper/säljer drar du på dig kostnader och kan tappa fokus på långsiktiga investeringar”, tillade Zigmont.

Satsa aldrig mot Amerika

I sitt aktieägarbrev 2020 skrev Buffet att aldrig satsa “mot Amerika”. Han förklarade att även om mycket av finans, media, regering och teknik finns i kustområden, är det lätt att förbise de många mirakel som sker i Mellanamerika.

“Under dess korta 232 år av existens har det dock inte funnits någon inkubator för att frigöra mänsklig potential som Amerika. Trots några allvarliga avbrott har vårt lands ekonomiska framsteg varit hisnande. Utöver det behåller vi vår konstitutionella strävan att bli “en mer perfekt union”, skrev han. ”Framstegen på den fronten har varit långsamma, ojämna och ofta nedslående. Vi har dock gått framåt och kommer att fortsätta att göra det. Vår orubbliga slutsats: satsa aldrig mot Amerika.”

“Om du inte är villig att äga en aktie i 10 år, tänk inte ens på att äga den i 10 minuter.”

Detta citat kapslar in Buffetts långsiktiga perspektiv, eftersom en av hans mest kända egenskaper är tålamod och att hålla fast.

Han skrev detta i sitt brev till aktieägarna från 1996, där han sade: “Ditt mål som investerare bör helt enkelt vara att köpa, till ett rationellt pris, en andel i en lättbegriplig verksamhet vars inkomster är så gott som säkra på att vara väsentligt högre 5, 10 och om 20 år. Med tiden kommer du bara att hitta ett fåtal företag som uppfyller dessa standarder – så när du ser ett som är kvalificerat bör du köpa en meningsfull mängd aktier.”

Han tillade att investerare också borde motstå frestelsen att avvika från dessa riktlinjer.

Var girig när andra är rädda och rädda när andra är giriga

Detta citat har upprepats otaliga gånger av Buffett, som till en början skrev det i sitt brev till aktieägarna 2004.

Som han förklarade i brevet: “Under de senaste 35 åren har amerikanska företag levererat fantastiska resultat. Det borde därför ha varit lätt för investerare att tjäna saftig avkastning: Allt de behövde göra var att skjuta tillbaka företagens Amerika på ett diversifierat sätt med låg kostnad. En indexfond som de aldrig rörde skulle ha gjort jobbet. Istället har många investerare haft erfarenheter som sträcker sig från medelmåttiga till katastrofala.”

Han sa att detta härrör från flera frågor: höga kostnader, vanligtvis för att investerare handlade överdrivet eller spenderade alldeles för mycket på investeringsförvaltning; portföljbeslut baserade på tips och modeflugor snarare än på genomtänkt, kvantifierad utvärdering av företag; och en start-och-stopp-inställning till marknaden kännetecknad av otidiga inträden (efter att ett framsteg har varit på gång länge) och exit (efter perioder av stagnation eller nedgång).

“Investerare bör komma ihåg att spänning och utgifter är deras fiender. Och om de insisterar på att försöka tajma sitt deltagande i aktier, bör de försöka vara rädda när andra är giriga och giriga bara när andra är rädda”, skrev han.

Köp underbara företag till ett rimligt pris

Buffett förklarade i ett tal att han hade lärt sig att “se sig omkring efter billiga saker” och köpa på kvantitativ basis. Medan han sa att han gjort detta i flera år, förklarade han att det här inte är ett sätt att tjäna pengar. Därför skulle han nu hellre “köpa ett underbart företag till ett rimligt pris, än ett rättvist företag till ett underbart pris.”

Köp bara aktier som du kan förstå

“Jag har en gammaldags tro att jag bara ska förvänta mig att tjäna pengar på saker som jag förstår,” sa Buffett en gång. Vad Buffett menar är att även om du inte behöver förstå krångligheterna i vad en produkt är eller hur den fungerar, måste du förstå hur ekonomin i verksamheten kommer att se ut om decennier.

Stora möjligheter i livet måste tas tillvara

Han hävdade att ett av de största misstagen han gjorde, som kostade Berkshire mycket pengar, berodde på att han inte tog en möjlighet som låg framför honom.

De största misstagen han sa, överlägset, “är misstag av underlåtenhet och inte provision. De saker jag visste nog att göra, de var inom min kompetenskrets, och jag sög på tummen.”

“Nyckeln till att investera är inte att bedöma hur mycket en bransch kommer att påverka samhället, eller hur mycket den kommer att växa, utan snarare att bestämma konkurrensfördelen för ett visst företag och, framför allt, hållbarheten för den fördelen.”

Enligt Nathan Brunner, VD på Salarship, kan Buffetts citat destilleras till ett enkelt men djupt mantra för investerare: “Investera i företag, inte industrier.”

“Till exempel har det varit en enorm hype kring AI-teknik den senaste tiden. Misstaget jag ser många investerare gör är att de vill investera i vilket företag som helst så länge det är AI-relaterat, säger Brunner. “Det är en riktigt dålig investeringsstrategi eftersom den inte tar hänsyn till nyanserna och skillnaderna mellan enskilda företag inom AI-sektorn.”

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *