Valutan som skapar vinnare och förlorare

De flesta har koll på att den svenska och den norska kronan förlorat i värde mot den amerikanska dollarn. På valutamarknaden finns det alltid vinnare och förlorare eftersom valutor prissätts i par, det vill säga mot varandra. En av de stora vinnarna är den mexikanska peson.

De flesta har koll på att den svenska och den norska kronan förlorat i värde mot den amerikanska dollarn. På valutamarknaden finns det alltid vinnare och förlorare eftersom valutor prissätts i par, det vill säga mot varandra. En av de stora vinnarna är den mexikanska peson.

På den internationella valutamarknaden är peson bland världens bäst presterande valutor i år. En kombination av höga räntor i Latinamerikas näst största ekonomi, finansiell stabilitet samt inflöden av remitteringar och utländska investeringar har gjort att den mexikanska valutan har ökat med tvåsiffriga procentsatser mot dollarn 2023.

Den här månaden nådde den mexikanska valutan sina starkaste nivåer mot dollarn sedan 2016, och fick ett nytt smeknamn – “super peson”.

På fredagen låg den mexikanska peson på cirka 17,1 per dollar, jämfört med 25 i mars 2020 när coronaviruspandemin började. Analytiker säger att pesons styrka delvis beror på den höga nivån på den mexikanska referensräntan, som nu är 11,25 procent. Utlåningsräntan har höjts för att bekämpa inflationen men har också lockat investerare som vill ha högre avkastning.

Peson har också förstärkts av den så kallade “nearshoring”-trenden där amerikanska företag som elbilstillverkaren Tesla flyttar sin produktion närmare hemmet i Mexiko istället för Asien, säger experter.

“När investerare letar efter var de ska investera och tittar på tillväxtmarknader, finns det inget annat land med en berättelse som Mexiko med nearshoring”, säger Carlos Capistran, ekonom på Bank of America Merrill Lynch.

Mexikanskt mirakel

I ett land som har drabbats av stora valutadevalveringar tidigare har pesons styrka mestadels hyllats som goda nyheter. Vänsterpresidenten Andres Manuel Lopez Obrador hänvisar till det som “det mexikanska miraklet”. De utpekade fördelarna inkluderar en minskning av storleken på Mexikos utlandsskuld, när dess värde räknas om i pesos. Å andra sidan minskar den starka valutan exportörernas inkomster.

Priserna på många insatsvaror i dollar faller. Det betyder att mexikanska producenter kan köpa dem till ett bättre pris. Baksidan är att pesons styrka är dålig för livsmedelsexporten. Dessa produkter är prissatta i dollar. Det drabbar Mexiko väldigt hårt eftersom producenterna får färre pesos än de trodde. USA står för 80 procent av den mexikanska exporten.

Pesons uppskattning påverkar också “maquiladoras” – fabriker som huvudsakligen byggts upp av amerikanska företag i norra Mexiko som använder lokala arbetare för att tillverka produkter för att sälja i USA.

“Denna stora devalvering av dollarn är dålig för maquiladoras eftersom de behöver mer dollar för att betala löner och skatter. Vissa säger dock att dagarna för “super peson” kan räknas.

Finansanalytiker förväntar sig en liten depreciering i den mexikanska valutan, delvis på grund av minskande ränteskillnader. Medan Mexikos centralbank säger att den förväntar sig att hålla sin styrränta på nuvarande nivå under “en längre period”, har den amerikanska centralbanken flaggat för ytterligare en halv procentenhets höjningar i år. Capistran räknar med att peson kommer att återgå till nivåer runt 19 per dollar mot slutet av 2023.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *