Vad nedgraderingen av USAs kreditbetyg betyder

Fitch Ratings sänkte nyligen sitt kreditbetyg på amerikanska skulder till AA+ – ett snäpp under byråns högsta betyg på AAA. Beslutet från Fitch verkar ha mer att göra med Washington än vad det har med Wall Street. "De upprepade skuldgränserna politiska avståndspunkterna och sista minuten-resolutionerna har urholkat förtroendet för finansförvaltningen", säger kreditvärderingsfirman i ett pressmeddelande.

Fitch Ratings sänkte nyligen sitt kreditbetyg på amerikanska skulder till AA+ – ett snäpp under byråns högsta betyg på AAA. Beslutet från Fitch verkar ha mer att göra med Washington än vad det har med Wall Street. “De upprepade skuldgränserna politiska avståndspunkterna och sista minuten-resolutionerna har urholkat förtroendet för finansförvaltningen”, säger kreditvärderingsfirman i ett pressmeddelande.

I ett vakuum borde tillkännagivandet i kombination med nedgången i aktiekurserna väcka varningsklockor för investerare. I historiskt sammanhang är dock denna veckas nedgradering mindre av en stor sak än det verkar, säger experter.

“Den genomsnittliga investeraren borde inte oroa sig här”, säger Ryan Detrick, marknadsstrateg på Carson Group. “Det här hände 2011, så det är inte alls samma chock som det var då.”

Här är allt du behöver veta om nedgraderingen.

Vad är Fitch?

När företag eller regeringar ger ut obligationer vänder sig investerare till tre stora kreditvärderingsföretag – Fitch, Moody’s och Standard & Poor’s – för att avgöra hur sannolikt det är att dessa företag eller regeringar kommer att kunna betala sina skulder.

Obligationer som får högre betyg från dessa byråer anses vara “investment grade” och kommer sannolikt inte att fallera. Dessa obligationer betalar vanligtvis lägre räntor än mer riskfyllda skulder, men anses vara mycket säkrare. AAA-betyget är det bästa av det bästa och representerar en virtuell garanti för att en emittent aldrig kommer att få slut på pengar för att betala sina skulder.

Obligationer med betyg under investeringsklass kallas högavkastande obligationer, junk bonds eller skräpobligationer. I utbyte mot den ökade risken för fallissemang erbjuder dessa skulder högre avkastning för att locka investerare. USA:s skulder är mil bort från det territoriet – Fitchs nedgradering representerar ett fall från själva toppen av kreditvärdighet till ett snäpp under.

Har Fitch gjort detta tidigare?

Nej, men det har S&P. I augusti 2011, efter en period av partiska käbbel om att höja sänkte kreditvärderingsinstitutet den amerikanska statens en gång perfekta kreditbetyg. Den 5 augusti, första handelsdagen efter tillkännagivandet, föll S&P 500 med nästan 7%.

“Den här gången var reaktionen mycket mer dämpad”, säger Jon Maier, investeringschef på Global X ETFs. “Marknaden rycker mest på axlarna.”

Det är vettigt på åtminstone en front: S&P har inte återställt AAA-betyget som USA avstod från 2011. Med andra ord satte Fitch sitt betyg i linje med där S&P redan var.

“På vissa sätt återspeglar S&P-nedgraderingen den nuvarande nedgraderingen från Fitch,” skrev Sam Millette, räntestrateg för Commonwealth Financial Network, i en ny kommentar. “Båda kreditvärderingsinstituten citerade ökande politisk dysfunktion som en primär orsak till sina nedgraderingar efter omstridda skuldtaksavstånd. I båda fallen löstes konflikterna, och den federala regeringen ställde sig inte i fallissemang.”

Så inget hemskt? Ingen standard? Ingen lågkonjunktur?

Även om ett hack i det amerikanska kreditbetyget betyder att Fitch tror att det är mer sannolikt än tidigare att USA kommer att fallera, så fortsätter det att vara ett extremt osannolikt scenario, säger experter. Även efter nedgraderingen kommer amerikanska statsobligationer sannolikt att behålla sin status bland de säkraste investeringarna i världen, säger Detrick.

“Det kan finnas 11 länder med högre rankade skulder än oss, men vi gillar fortfarande våra chanser att vi har världens reservvaluta och gynnade skulder”, säger han.

När det gäller en lågkonjunktur kommer en kreditnedgradering sannolikt att ha en bromsande effekt på ekonomin, men är inte i och för sig tillräckligt för att tippa ekonomin i lågkonjunktur eller driva marknaden in i björnens territorium, säger Maier.

Huruvida Fed kommer att kunna bromsa ekonomin samtidigt som den undviker en lågkonjunktur återstår att se, men nedgradera eller inte, mycket av dessa ekonomiska data är fortfarande stark, säger han. “BNP-siffrorna kom in starkare än väntat. Och vissa ekonomer säger, eftersom konsument- och arbetsmarknaden är starka, att detta kan vara mer av ett “mjuklandningsscenario”.

Litet siffror

USA spenderar nu 44 procent av sin bruttonationalprodukt, BNP, per år, vilket är samma nivåer som andra världskriget. Den enda gången denna siffra varit högre var under Covid när den steg till hela 54 procent.

Samtidigt som ytterligare 1,5 biljoner dollar har lagts till i skuld, har skatteintäkterna ökat med mindre än 3 %/år sedan 2015. USA har alltså mer utgifter och bristande intäkter jämfört med tidigare.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *