Vad händer med efterfrågan på socker?
Om du tittar på råsockerterminerna skulle du bli förlåten för att du trodde att det inte hände så mycket. Vi har fastnat i ett tråkigt sidoområde. Det är samma sak för raffinerade sockerterminer. Kan detta komma att förändras? Hur ser efterfrågan på socker ut?
Detta är i sig förvånande eftersom råsocker nyligen har bildat ett paraboliskt framsteg. Socker har tillbringat mer än ett år i ett sidledes intervall mellan 17c och 20c. Tröttheten bröts i november 2022 och du kan se punkten där spekulanterna kom tillbaka för att köpa marknaden. Efter månader av chock runt hade vi 12 på varandra följande sessioner där sockerpriset steg som tog oss från botten av sortimentet till toppen. Specifikationerna byggde om sin långa vid 18-20c och detta har varit extremt lönsamt för dem men de började bara flytta. De var inte ansvariga för vad som hände sedan.
I slutet av februari möttes sockerindustrin ansikte mot ansikte i Dubai för sockerkonferensen. Detta var första tillfället på några månader för alla att träffas och jämföra anteckningar. Jag tror att det kom som lite av en chock för sockerhandelshusen att ta reda på hur hausse de var. Under tiden rapporterade producenter runt om i världen dåliga nyheter. Brasilianska producenter talade om att en stor sockerrörsskörd skulle komma men risken för dålig inlandslogistik skulle begränsa utbudet. Producenterna på norra halvklotet i Indien, Thailand, Mexiko, Pakistan och Kina antydde att skördarna kunde vara under förväntningarna.
När alla träffades igen i Genève i april hade denna hausseartade känsla utökats ytterligare. Det finns inget som pris för att driva känslor. Folk pratade om risken för El Niño. Dålig rädsla för skörden på norra halvklotet hade besannats. Handeln var extremt hausseartad – vissa pratade 30c, andra 40c. De verkade vilja pressa konsumenterna att köpa. Det fungerade. Konsumenterna hade inte anpassat sig från 2010-talets björnmarknad, där köp sent belönades. Nu behövde de köpa tidigt, men de hade inte gjort det och hade blivit kvar i det första kvartalet 2023. De fick panik under april och maj, körde ett snabbare och högre rally och lämnade en parabel på listorna.
Problemet med detta är att när panikköpet är slut, vem köper nästa? Spekulanter, handelshus och konsumenter har nu alla köpt. Producentsäkringar verkar vara ok – deras mark to market är djupt negativ, vilket är smärtsamt för finansleverantörer som marginaliserar säkringar, men ingen har tvingats köpa tillbaka ännu. På kort sikt var svaret kinesiska raffinaderier, som köpte runt en halv miljon ton råvaror inom kvoten när priset backade under 25c. Men de kommer inte att köpa sina 3,5 miljoner ton av kvotsocker till detta pris, marginalerna är alldeles för negativa.
Vanligtvis, när en parabel går sönder är det enda sättet att gå ner. Det är mycket sällsynt att se en trasig parabel återuppta sin uppåtgående trend. Så sockers prestation i juni har varit otroligt robust; vi har bara 8 procents rabatt på topparna.
Jämför detta med den amerikanska dollarns senaste parabel. Den amerikanska dollarn är den mest likvida tillgången på planeten. Valutan bildade ett paraboliskt framsteg under 15 månader 2021 och 2022, men när detta stöd bröts föll priset med 15 procent.
Nåväl, råsockerpåläggen för 2023 håller på att kollapsa. Juli oktober-spreaden är på väg att handlas med rabatt för första gången sedan november. Oktober/mars-uppslaget är en fest för alla som gillar teknisk analys: en dubbel topp med huvud och axlar också.
Skillnaden mellan juli och mars har fallit med 100 poäng under de senaste 9 veckorna. Denna spridning täcker hela den brasilianska säsongen.
Vi har gått från att marknaden uppvisar extrem stress under den här tiden till att nu visa lite mer balans.
Det är en liknande historia med de vita sockerpåläggen. Spreaden för augusti/mars har kollapsat med 50 dollar för att handlas vid oförändrad nivå.
De vita premierna 2023 har också kollapsat. Hur kan vi tro att sockermarknaderna har gått från att vara enormt underutförda till att vara ok igen?
Tja…på kort sikt har vi sett några stora köpare tvätta kontrakt. De väljer att skjuta upp efterfrågan och ta sina säkringar från marknaden och tjänar anständig avkastning genom att göra det. Naturligtvis tvättar du bara ut om du är villig att ge upp marknadsandelar eller om efterfrågan du förväntade dig inte realiseras. Vi tror att det är det senare.
Alla fixerar sig vid utbudet, vilket har varit hausse – speciellt El Niño. El Niño är opålitlig: den ger dig inte det väder du förväntar dig vid den tidpunkt du förväntar dig. Men folk gillar inte alltid att bli störda av fakta. Och efterfrågeanalys är lika viktigt, men ingen kan göra det här bra.
Det är väldigt svårt att modellera eller förstå efterfrågan förstörelse och uppskov i realtid. Även när priserna stiger har konsumtion av socker ett komplicerat förhållande till priset. Du kan se från det här diagrammet att vi har gått igenom perioder med hög och låg konsumtionstillväxt, men förutom när priserna blev galna på 1970- och 1980-talen har det nästan inte funnits några större reaktioner på höga priser.
Socker är billigt och trevligt att äta. Det är en användbar ingrediens. När all matinflation är hög kan folk faktiskt äta mer socker och dra ner på dyrare livsmedel som kött. Om du tittar på några av de berättelser som dyker upp, målar det inte upp en vacker bild för sockerkonsumtion i vissa områden.
Sudan är vanligtvis en stor köpare av raffinerat socker men är tyvärr gripen av konflikter.
I Malaysia har regeringen bett sockerraffinaderierna att tillhandahålla dagliga produktionsuppdateringar: detta händer inte på en välförsörjd och normal marknad.
I Gabon verkar tillgången på socker vara knapp.
I Kenya steg sockerpriserna med 22 procent bara i maj.
De brasilianska fysiska värdena förblir ganska svaga för att stödja allt detta. Handlare som innehar socker måste sänka priserna för att hitta köpare i Brasilien. Det är inget positivt tecken. Vi verkar inte heller ha någon mottagare för terminerna i juli som löper ut i slutet av juni.
Det är fullt möjligt att alla på marknaden fixerar sig vid de mycket verkliga och allvarliga problemen med utbudssidan för sockermarknaden och helt ignorerar de lika viktiga men mer osynliga problemen på efterfrågesidan.
Sätt ihop allt detta och vi har fortfarande en sprucken parabel för socker och strukturell svaghet i råa och raffinerade sockerterminskurvor. Å andra sidan vet vi också att det finns en stor sockerköpare som står åsidosatt.
Kinesiska raffinaderier behöver fortfarande använda alla sina importtillstånd utanför kvoten i år – 3,5 miljoner ton av dem. De kommer att vara angelägna om att köpa på svaga priser. Min bästa gissning är alltså att sockret handlas i sidled för att sjunka under de kommande veckorna. Kinesiska raffinaderier kommer att vara angelägna om att köpa nära 20c, kanske.
På längre sikt går det inte att förneka de stora utbudsproblem som sockermarknaden har. Jag är säker på att vi kommer att se nya toppar under de kommande 6-12 månaderna, kanske när slutet av Brasiliens skörd är känt och vi kan se hela utbredningen av El Niño på norra halvklotet västra Stilla havets grödor. Men på kort sikt skulle jag notera de kollapsande spreadarna och trampa försiktigt.
Om Vikingen
Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)