Thailands ananasskörd är den lägsta på tio år

Thailändsk ananasskörd faller till lägsta nivå på ett decennium, vilket kan förklaras av en låg gödseltillförsel och dålig nederbörd. Efterfrågan på ananas i Asien och Europa är däremot fortsatt stark vilket kan komma att leda till högre priser.

Thailändsk ananasskörd faller till lägsta nivå på ett decennium, vilket kan förklaras av en låg gödseltillförsel och dålig nederbörd. Efterfrågan på ananas i Asien och Europa är däremot fortsatt stark vilket kan komma att leda till högre priser.

Thailands produktion krymper

Thailändska bönder minskade sin ananasplanteringsyta på grund av en högre produktionskostnad, främst orsakade av dyrare gödningsmedel och brist på arbetskraft i vissa områden. Detta är problem som har fortsatt från 2022 års skörd. Vissa bönder har till och med gått över från att plantera ananas till andra grödor som kan ge en högre inkomst.

Cassava har till exempel varit en ersättningsgröda som kräver mindre spridning av kemisk gödning. Maniokrotpriserna är också höga, vilket ger bättre avkastning för bönderna.

Analytikerna förväntade sig initialt att ananasproduktionen skulle nå 1,7 miljoner ton. Bönderna använde dock mindre gödningsmedel för att spara på kostnaderna, vilket resulterade i en lägre avkastning. Som ett resultat förväntas ananasproduktionen att nå mellan 1,2 och 1,30 miljoner ton, vilket är tio procent lägre än året innan. Avkastningen är 3,8 kg/rai vilket är -0,9 procent på årsbasis. Rai är en thailändsk enhetsyta motsvarande 0,00016 hektar.

Skördesäsong

Ananasskörden bör börja omedelbart. Vi förväntar oss att det kommer att skördas en enorm volym under april (före Thai Holiday -Songkran) fram till juni, på cirka 0,6 miljoner ton, motsvarande 38 procent av Thailands produktion. Ytterligare 24 procent av skörden, motsvarande 0,4 miljoner ton, kommer att skördas i november och december. Det finns fortfarande tid för vädret att förbättra skörden om det finns tillräckligt med regn under mitten av året.

Ananaskvalitet

Många faktorer inklusive väder och gödningsmedel kan påverka ananaskvaliteten. När det inte finns tillräckligt med regn blir ananasfrukten inte lika söt eftersom regnet späder ut sockerhalten i den och nitratparametrarna ändras.

Dessutom, när bönder använder mindre gödsel, kan ananasen inte utvecklas till sin maximala storlek. Som ett resultat minskar ananaskvaliteten.

Stark efterfrågan

Det finns fortfarande en stark efterfrågan på ananas från Asien och Europa. Ananaspriserna i början av mars 2023 har gått upp till 7,71 THB/kg, vilket är13 procent högre den här tiden förra året.

Historiskt ananaspris

Den thailändska skördebristen kan leda till starka ananaspriser under resten av 2023. Detta kan vara en möjlighet för ananasproducenterna att förbättra sin produktion, uppmuntra bönder att utöka sitt planteringsområde och potentiellt locka till sig framtida engagemang som involverar thailändsk ananas runt om i världen.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *