Starbucks tillväxt styrs av Kina

Starbucks publicerade nyligen sin resultatrapport för första kvartalet för 2023. Bolaget har ett så kallat brutet räkenskapsår så därav att det inte stämmer med kalendern. Den multinationella amerikanska kaffekedjan har 33 833 coffe shops i 80 länder och ses ofta som en barometer på konsumentens hälsa.

Starbucks publicerade nyligen sin resultatrapport för första kvartalet för 2023. Bolaget har ett så kallat brutet räkenskapsår så därav att det inte stämmer med kalendern. Den multinationella amerikanska kaffekedjan har 33 833 coffe shops i 80 länder och ses ofta som en barometer på konsumentens hälsa.

Läs mer om Starbucks senaste kvartalsrapport och vad analytikerna förutspår för aktien.

Aktie: Starbucks Corp
Kortnamn SBUX

Starbucks resultatrapport för första kvartalet

Här är några av de viktigaste höjdpunkterna från Starbucks resultatrapport för första kvartalet:

  • Intäkter på 8,71 miljarder USD jämfört med förväntade 8,78 miljarder USD
  • Vinst per aktie på 75 cent per aktie mot förväntat 77 cent
  • Nettovinsten på 855,20 miljoner dollar, upp från 815,90 miljoner dollar ett år tidigare
  • Nettoomsättningen ökade med 8% till 8,71 miljarder dollar
  • Försäljningstillväxten i samma butik i USA ökade med 10 %
  • Försäljningen i jämförbara butiker internationellt minskade med 13 %, främst till Kina
  • Försäljningen i jämförbara butiker i Kina minskade med 42 % i december men bara med 15 % i januari
  • 459 nya coffee shops öppnade under kvartalet

Starbucks missade sina estimat för såväl intäkter som vinst per aktie, vilket berodde på en nedgång i försäljningen i Kina. Under kvartalet avslutade Kinas regering sin nollcovid-policy vilket orsakade en våg av nya infektioner och utbrott av viruset. Mer än 1 800 butiker på 6 090 platser i Kina stängdes.

Sammantaget orsakade detta en minskning med 42 % av försäljningen i jämförbara butiker under december månad. Ledningen betonade emellertid att minskningen nu bara är 15 % i januari och förutspår en vändning av denna trend under andra halvåret 2023.

När butiker öppnar igen i Kina och ekonomin börjar röra på sig igen kan det visa sig vara ett lyft för kaffekedjan som redan upplever en anständig tillväxt på sin amerikanska marknad. Starbucks förutspår nu en intäktstillväxt på 10 % till 12 % för räkenskapsåret 2023.

Avgående VD Howard Schultz – som kommer att ersättas av Laxman Narasimhan den 1 april – släppte också ett nytt tillkännagivande någon gång i februari om att han upptäckte i Italien förra sommaren att det kan vara en “omvandlande ny kategori.”

Det är värt att komma ihåg att en enorm riskfaktor fortfarande kvarstår även om Kina återhämtar sig. Rädslan för en lågkonjunktur och en nedgång i konsumentköpen kommer sannolikt att drabba kaffekedjorna. Med högre levnadskostnader och inflation, om konsumenter skär ner på icke-nödvändiga varor, kan detta påverka försäljningen på Starbucks.

Enligt analytiker tillfrågade av TipRanks för en Starbucks aktieprognos under de senaste 3 månaderna finns det för närvarande 10 köp, 12 innehav och 0 säljbetyg på aktien. Den högsta prisnivån för en Starbucks aktieprognos är 138,00 USD med det lägsta kursmålet på 91,00 USD.

Det genomsnittliga kursmålet för Starbucks bland analytikerna är 114,25 USD.

Källa: TipRanks, 7 februari 2023

Ett exempel på hur handla Starbucks kan vara följande:

Köp aktien på ett avbrott över $112,00.

Det högsta analytikerprismålet på 138,00 USD.

Höll kontroll på förlusten och ta din stop loss om det går åt fel håll. Se till att utöva en bra riskhantering och alltid veta hur mycket du potentiellt kan förlora på en handel och de risker som är inblandade, såväl som kostnaderna.

Tidslinje = 1 – 6 månader

Kom ihåg att marknaderna går upp och ner och det är osannolikt att aktiekursen kommer att gå upp i en rak linje. I själva verket kan det till och med gå mycket längre ner innan det stiger, särskilt med tanke på hur mycket en potentiell Covid-återuppsjö i en region kan påverka försäljningen, rädslan för en lågkonjunktur och en eventuell konsumentavmattning.

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc..

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *