Priset på naturgas kan falla under noll i Europa

Eftersom den ljumna efterfrågan på naturgas från kraftproduktion och industri har skickat de europeiska naturgaspriserna i ett fritt fall de senaste veckorna, utesluter inte handlare möjligheten att Europa kan se en kort nedgång i priset på naturgas till under noll i sommar.

Eftersom den ljumna efterfrågan på naturgas från kraftproduktion och industri har skickat de europeiska naturgaspriserna i ett fritt fall de senaste veckorna, utesluter inte handlare möjligheten att Europa kan se en kort nedgång i priset på naturgas till under noll i sommar.

Kombinationen av stora lager i slutet av en mild vinter, stadig import av LNG och svag efterfrågan har lett till åtta veckors veckovisa förluster i europeiska benchmarkpriser på naturgas, den längsta veckovisa förlustsviten på mer än sex år.

Även om benchmarkpriset sannolikt inte kommer att sjunka under noll, kan vissa regionala dagspriser för naturgas i Europa se priser under noll kort i sommar, om efterfrågan förblir svag och förnybar elproduktion håller högt.

Skarp kontrast mot förra året

Prisutvecklingen i de europeiska naturgaspriserna står i skarp kontrast till förra året, då benchmarkpriserna sköt i höjden till så mycket som 322 dollar (300 euro) per MWh i augusti. Detta skedde efter att Ryssland minskat utbudet via rörledningar och regeringar och industri skrämdes av potentiell gasbrist på vintern.

Tack vare mildare vinterväder, minskad förbrukning på EU-nivå och efterfrågan på förstörelse inom industrin på grund av de höga energikostnaderna, klarade Europa vintern 2022/2023 utan naturgasbrist eller ransonering.

För närvarande är naturgaslagren bekvämt höga för den här tiden på året. Den 24 maj var naturgaslagringsplatser i EU 66,71 % fulla, enligt data från Gas Infrastructure Europe. Nivån naturgas i lager är den högsta för den här tiden på året på minst ett decennium.

Trots fallande naturgaspriser tar den industriella förbrukningen av bränslet inte fart, även om det är möjligt att stora industriella energikonsumenter väntar på ett ytterligare fall i gaspriserna, säger analytiker.

De kortsiktiga utsikterna för naturgaspriserna i Europa ser negativa ut. Men saker och ting kan snabbt vända om efterfrågan ökar i sommarvärmeböljor med låga vindhastigheter som kan försvaga vindkraftsproduktionen. Industrikunder kan också börja använda mer gas om priserna fortsätter att falla, vilket i slutändan stöder priserna. En återhämtning av asiatisk efterfrågan på LNG kan också resultera i högre europeiska priser eftersom Europa måste konkurrera med Asien om spotlaster.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *