Kaffepriserna är redo att klättra efter tre års bönbrist

Kaffepriserna är redo Världen kommer att möta kaffebrist för ett "oöverträffat" tredje år i rad på grund av en lägre skörd än väntat från toppodlaren Brasilien skriver kaffehandlaren Volcafe. Det gör att kaffepriserna är redo att klättra.

Världen kommer att möta kaffebrist för ett “oöverträffat” tredje år i rad på grund av en lägre skörd än väntat från toppodlaren Brasilien skriver kaffehandlaren Volcafe. Det gör att kaffepriserna är redo att klättra.

Det globala utbudet kommer att släpa efterfrågan med 3,8 miljoner säckar under nästa säsong, med robusta bönor som slår rekord under stigande efterfrågan på den sort som används i snabbkaffe och som en blandning i espresso anser konkurrenten ED&F Man-divisionen i en januarirapport. Bristen kommer efter att efterfrågan under innevarande säsong ses som överstigande utbudet med 4,5 miljoner säckar, enligt företaget.

“Detta skulle innebära ett aldrig tidigare skådat, det tredje underskott i rad” sade Volcafe i rapporten. “Vi förväntar oss att den snävaste perioden börjar från augusti 2023 och fortsätter in i 2024, med globala lager av kaffe, särskilt robusta, som faller till rekordlåga nivåer.”

Volcafes hausseartade prognoser kan driva upp priserna för kaffeälskare. Ett robusta underskott av sådan omfattning skulle kunna göra även traditionella märken i snabbköpet dyrare för konsumenter som försöker skära ner på utgifterna samtidigt som de hanterar envist höga livsmedelspriser. Brasilien förväntas också skörda mindre arabica, bönan som gynnas av Starbucks Corp, vilket kan leda till högre priser på kaffekedjor och kaféer.

Arabica-terminerna nådde ett decenniumshögsta i februari förra året efter två skördar under pari i Brasilien och Colombia och globala sjöfartsstörningar. Priserna har fallit nästan 40 procent sedan dess, delvis sänkt av spekulationer på marknaden om att brasilianska odlare kommer att samla en rekordskörd arabica i år.

Brasilien har nu potential att bara producera 40,5 miljoner säckar arabica för skörden som börjar i maj, en minskning från en juliprognos på 49,8 miljoner säckar, sa Volcafe, med hänvisning till blomproblem i nyckelområden i Brasiliens delstat Minas Gerais, världens största arabicaproducerande område. Företaget minskade också uppskattningarna för säsongen 2022-23 med 1,1 procent, delvis på grund av frostskador.

Arabica har traditionellt sett varit den populäraste kaffesorten, men Volcafe sa att robusta stod för 48 procent av den globala efterfrågan förra året, vilket återspeglas i det stramande utbudet av den billigare böntypen. Arabicas brukar ha en premie över robustas, men under det senaste året har spreaden halverats mitt i en förändring av blandningar mot billigare kvaliteter.

Trenden med att använda mer robusta förväntas fortsätta eftersom inflation och avtagande ekonomisk tillväxt sporrar kostnadsmedvetna konsumenter till billigare alternativ.

Indonesien, den tredje rankade robustaproducenten, förväntas också se sin minsta robustaskörd på 10 år nästa säsong på grund av skador från överdriven nederbörd i dess stora växande regioner. Det kommer att väga på sortens globala underskott, som förväntas fördubblas till 5,6 miljoner säckar nästa säsong. En säck väger 60 kilo.

“Vi förutspår att en stark global användning av robusta kommer att fortsätta tills en betydande övergång tillbaka till arabica stimuleras antingen av konsumenternas efterfrågan eller relativa pris”, heter det i rapporten.

Kaffe – och många andra råvaror – handlas på börser världen över, både som råvaror men också som till exempel certifikat.

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *