Hur fungerar en svart svan på finansmarknaden?

En "svart svan" är en sällsynt händelse som är nästan omöjlig att förutsäga. Denna typ av händelser tenderar emellertid leda till djupa och omfattande konsekvenser för den globala ekonomin. Eftersom svarta svanar är händelser generellt inte har inträffat tidigare, är de svåra att planera för. Ändå tror vissa att i efterhand kan händelsen ha förutses och förväntats.

En “svart svan” är en sällsynt händelse som är nästan omöjlig att förutsäga. Denna typ av händelser tenderar emellertid leda till djupa och omfattande konsekvenser för den globala ekonomin. Eftersom svarta svanar är händelser generellt inte har inträffat tidigare, är de svåra att planera för. Ändå tror vissa att i efterhand kan händelsen ha förutses och förväntats.

En del, men långt ifrån alla säger att Coronavirus-pandemin 2020 är ett bra exempel på en svart svanhändelse. Andra sådana händelser inkluderar terrorattackerna 2001 i USA, den globala finansiella krisen 2008 och Storbritanniens omröstning 2016 för att lämna Europeiska unionen.

Termen svart svan krediteras vanligtvis Nassim Nicholas Taleb, en finansprofessor och värdepappershandlare som skrev flera böcker om fenomenet. Nassim Taleb har arbetat som prop trader på Wall Street, matematiker, professor vid Oxford University och Polytechnic Institute of New York University. Han är också före detta hedgefondsförvaltare, som under åren 2007 till 2010 gjorde sig en förmögenhet på det han kallar för ”svarta svanar”. Hans bok om svarta svanar beskrivs av Sunday Times som en av de tolv viktigaste böckerna sedan Andra Världskriget.

Hans böcker omfattar bland annat The Black Swan, Skin in the Game och Fooled by Randomness. Enligt en översyn av hans bok The Black Swan är en svart svan “en mycket osannolik händelse med tre huvudsakliga kännetecken: Den är oförutsägbar; den har en massiv inverkan, och efter det faktum har vi upp en förklaring som får den att se ut mindre slumpmässigt och mer förutsägbart än vad det var” Medan svarta svanar per definition är oförutsägbara, bör investerare ändå förbereda sig för deras möjliga förekomst, hävdar Taleb.

Medan många händelser är oförutsägbara, sticker svarta svanar ut för deras enorma, vanligtvis negativa, inverkan på samhället. De kan emellertid också förekomma i en individs personliga liv, till exempel den oväntade döden av en nära och kära, en arbetsförlust eller en naturkatastrof.

Tidigare hade man trott att alla svanar var vita, allt annat ansågs som osannolikt. Som kuriosa kan nämnas att det faktiskt finns svarta svanar bland annat Cygnus atratus. Redan 1697 upptäcktes sådana då en nederländsk expedition ledd av upptäcktsresanden Willem de Vlamingh seglade uppför Swan River i västra Australien. I samband med att detta inträffade kom termen att beteckna en upplevd omöjlighet som sedan kunnat bevisas.

Taleb anser emellertid inte att Coronaviruset är en svart svan

Ja Du läste rätt, den 31 mars 2020 sade Nassim Nicholas Taleb att han blev irriterad när folk benämnde Coronaviruspandemin som en svart svan

Han säger att “Den svarta svanen” var tänkt att förklara varför vi i en nätverksvärld måste förändra affärsmetoder och sociala normer – inte, som han nyligen sa till mig, att ge “en kliché för alla dåliga saker som överraskar oss.” Dessutom var pandemin helt förutsägbar – han, som Bill Gates, Laurie Garrett och andra, hade förutspått den – en vit svan om det någonsin fanns en. “Vi gav vår varning om att du faktiskt borde döda det i ägget” sa Taleb till Bloomberg. Regeringar ”ville inte spendera småslantar i januari; nu kommer de att spendera biljoner”

Notera att varningen som han hänvisade till dök upp i en 26 januari-uppsats som han författade med Joseph Norman och Yaneer Bar-Yam, när viruset fortfarande huvudsakligen var begränsat till Kina.

Uppsatsen varnar att spridningen på grund av “ökad anslutning” kommer att vara “olinjär” – två viktiga bidragsgivare till Talebs ångest. För statistiker beskriver “icke-linearitet” händelser mycket som en pandemi: en utgång som är oproportionerlig med kända insatsvaror (strukturen och tillväxten av patogener, säger), på grund av både okända och okända inmatningar (deras inkubationsperioder hos människor, eller slumpmässiga mutationer), eller excentrisk interaktion mellan olika insatsvaror (våta marknader och flygplan), eller exponentiell tillväxt (från nätverkad mänsklig kontakt), eller alla tre.

Dessa var åren, dessutom när stora amerikanska tillverkningsföretag, efter Japan, konverterade till “just-in-time” -produktion, som involverade integrering och synkronisering av leveranskedjor och överlämnande lager av nödvändiga komponenter för att förvärva dem på en efter behov baserar sig ofta på enstaka, auktoriserade leverantörer. Tanken var att sänka lager skulle minska kostnaderna. Men Taleb, som extrapolerade från handelsrisker, trodde att ”hantering utan buffertar var ansvarslös”, eftersom ”fat-tail-händelser” aldrig kan undvikas helt. Som Harvard Business Review rapporterade den här månaden har kinesiska leverantörer som stängts av pandemin stärkt produktionskapaciteten hos en majoritet av de företag som är beroende av dem.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *