Höga oljepriser sänker norska kronan

https://www.etfmarknaden.se/olja/

Semester i fjordarnas land är för närvarande billigare än på länge. Paradoxalt nog beror detta på norrmännens legendariska rikedom. Tyska FAZ tipsar om att det är billigt att turista i Norge nu eftersom norska kronan fallit tio procent mot EUR på ett år. Det är höga oljepriser sänker norska kronan. Förklaringen de ger är att norska oljeinkomsterna är så höga att när oljefonden ska köpa aktier utomlands ger det ett säljtryck i NOK.

Norge är vackert, landskapet är hisnande samtidigt som landet är rikt, och exporten av olja och gas är lukrativ. För turister från det jämförelsevis fattiga Tyskland får detta den obehagliga konsekvensen att en semester i Norge är dyr. Priserna på öl, bensin och restauranger har alltid legat över den tyska nivån. Men nu har de sjunkit med över 10 procent på bara ett år. Och det genom tiderna under samma period då inflationen i Tyskland drev upp priserna med cirka 10 procent.

Tänk på att denna speciella norska spareffekt endast gäller för besökare från utlandet, eftersom den beror på växelkursen för den norska kronan. Den norska kronan har tappat drygt 10 procent av sitt värde mot euron sedan förra året. Det är i och för sig anmärkningsvärt. Men det blir ännu mer intressant.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *