Guldpriset på ny toppnivå, vad händer nu?

Till slut var det den urgamla relationen som avgjorde det: guldets omvända relation till dollarn. Dollarn som försvagades på grund av osäkra ekonomiska nyheter och en överraskande press på oljeproduktionen, kunde vi se guldpriset på ny toppnivå och äntligen nå upp till och över toppnivån på USD 2 000 per troy ounce.

Till slut var det den urgamla relationen som avgjorde det: guldets omvända relation till dollarn. Dollarn som försvagades på grund av osäkra ekonomiska nyheter och en överraskande press på oljeproduktionen, kunde vi se guldpriset på ny toppnivå och äntligen nå upp till och över toppnivån på USD 2 000 per troy ounce.

I skrivande stund är guld på en rekordnivå på 2 023 USD per troy ounce, en nivå som säkert bara var en glimt i en modern monetär teoretikers öga för bara några år sedan före pandemin, och som måste se ut som omöjlig för alla som minns eran före Nixons guldmyntfot.

Det fanns en tid när guld var så viktigt för den amerikanska ekonomin att president Roosevelt i huvudsak nationaliserade det. Nu när det gäller dess totala ekonomiska tyngd är det mycket mindre betydelsefullt.

Men vart går vi härifrån? Finns det högre toppar i denna nyöppnade bergskedja?

Tyvärr fortsätter framtidens dimma att skymma utsikten framåt, men det skulle inte vara förvånande.

Det finns åtminstone en grad på kort sikt, där guld på USD 2 000 representerade den psykologiska barriären som inte kunde överträdas.

Nu har det varit, de tveksamma pengarna kan kännas bekväma att flöda fram och tillbaka runt den nivån.

För att uttrycka det på ett annat sätt, ett gammalt och urgammalt tabu har brutits. Vi kan nu handla guld så högt vi vill. Guldbaggarna som avfärdades som vevar – eller för att använda det moderna språket, som konspirationsteoretiker – för att förutsäga guld på USD 2 000 för tio eller femton år sedan har nu fått rätt.

Vem kommer nu att motbevisa möjligheten att vi ser guld handlas på 3 000 USD?

När allt kommer omkring, vad är en dollar nuförtiden? Saudierna försonas med Iran av Kina. Den kinesiska valutan har ersatt den amerikanska dollarn som det mest använda växlingsmedlet i Ryssland.

Den malaysiske ledaren har ifrågasatt nödvändigheten av att använda den amerikanska dollarn under de kommande åren. Och i bakgrunden sitter de trukulenta vänsterorienterade sydamerikanska länderna som alltid har ogillats över USA:s dollarhegemoni. För närvarande, som hårdvaluta, är dollarn emellertid fortfarande oöverträffad.

Men det är åtminstone nu möjligt, som med 2 000 USD och 3 000 USD guld, att föreställa sig en värld där den amerikanska dollarhegemonin utmanas. Om det sker kommer guldpriset att gå genom taket. Åtminstone i dollar.

Men rubbet kommer naturligtvis att vara att den nyckelvaluta som guld värderas i då inte längre kommer att vara dollarn. Det kommer att vara Yuan eller Rupee eller Yen eller Rial. Och om så är fallet kanske 3 000 USD inte är hälften så betydelsefulla i framtiden som 2 000 USD är nu.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *