Floridas fastighetsmarknad övervärderad

Du har hört talas om Florida Man, men det kanske inte matchar Florida bubbla. Tänk på en ny studie från forskare från Florida Atlantic University och Florida International University i södra Florida. De fann att det genomsnittliga hemmet på Floridas fastighetsmarknad övervärderad med nästan 35 % i förhållande till dess långsiktiga prissättningskostnader, och de slår larm.

Du har hört talas om Florida Man, men det kanske inte matchar Florida bubbla. Tänk på en ny studie från forskare från Florida Atlantic University och Florida International University i södra Florida. De fann att det genomsnittliga hemmet på Floridas fastighetsmarknad övervärderad med nästan 35 % i förhållande till dess långsiktiga prissättningskostnader, och de slår larm.

“Den här trenden bekymrar mig eftersom priserna fortfarande går upp i Miamis storstadsområde, men inte i resten av de uppmätta områdena i Florida” sa Ken H. Johnson, en fastighetsekonom vid FAU:s College of Business, i ett uttalande .

I en ny artikel rapporterade Dave Ramseys webbplats, Ramsey Solutions, några viktiga resultat på bostadsmarknaden i Florida, med förutsägelser om hur det kommer att se ut under resten av detta år. Oavsett om du funderar på att köpa ett hem i Sunshine State eller om du gör dig redo att sälja, är det viktigt att vara medveten om dessa förändringar. På så sätt kan du använda ditt bästa omdöme innan du fattar några större beslut.

Med det i åtanke, här är hur Floridas bostadsmarknad ser ut 2024, enligt Ramsey Solutions.

Vad siffrorna säger

Ramsey Solutions forskning visar att bostadspriserna i Florida har ökat, särskilt när man jämför de fjärde kvartalen 2022 respektive 2023.

I slutet av 2022 var medianförsäljningspriset för ett hem i Florida $401 990. Ett år senare var det 410 000 USD – en ökning med 2 %.

Under samma period ökade också antalet aktiva listor på Florida-marknaden från 68 813 till 74 703 – eller med 8,6%. Detta indikerar att fler säljare finns på marknaden. Antalet stängda försäljningar sjönk dock från 20 837 till 19 729.

Sedan finns det de typiska bolåneräntorna. I artikeln rapporterade Ramsey bara om det genomsnittliga 15-åriga bolånet med fast ränta. Från 2022 till 2023 skedde en liten ökning, från 6,36 % till 7,03 %.

Ramsey fann också att Floridas bostadsmarknad varierar beroende på plats. I Orlando, Tampa och Jacksonville var mediannoteringspriset $412 000 eller högre, vilket är högre än statens medianförsäljningspris. I var och en av dessa städer har det skett en liten ökning av bostadspriserna.

Det finns inte tillräckligt med utbud

Bostadskostnaden fluktuerar med utbud och just nu räcker det helt enkelt inte. Men med ett begränsat utbud kommer högre priser. Ramsey Solutions pratade med Ken H. Johnson, en biträdande dekanus vid Florida Atlantic Universitys College of Business, om huruvida detta kommer att förändras i år. Enligt Johnson behöver Florida minst 200 000 nya bostäder varje år för att hålla jämna steg med efterfrågan.

Istället får staten bara ungefär en tiondel av det.

Både köpare och säljare kan vänta

Det är ingen hemlighet att kostnaderna för fastigheter har ökat under åren. Men vad detta betyder för köpare och säljare i Florida återstår att se.

Brad O’Connor, chefsekonom på Florida Realtors, sa till Ramsey Solutions att det tillgängliga utbudet långsamt ökar, vilket har bromsat pristillväxten. Men både säljare och köpare väntar just nu på vad som händer med bolåneräntorna.

Artikeln tillade att väntan på att se vad som händer med räntorna har satt alla stilla. Köpare vill inte ha en orimlig pris, medan säljare inte vill sälja sitt hem bara för att hamna i samma situation.

Räntorna kan sjunka snart

Räntorna har ökat avsevärt under de senaste åren, men de kan komma att sjunka 2024, säger Ramsey Solutions inlägg. Detta stöddes av Lawrence Yun, chefsekonom på National Association of Realtors (NAR).

Enligt Yun är det troligt att priserna redan har nått en topp. Nu är det en fråga om när de ska börja sjunka – och med hur mycket.

Just nu ligger snitträntan på ett 30-årigt lån med fast ränta runt 7,5%. NAR:s forskning förutspår att kursen kommer att sjunka till 6,3% i slutet av året. Till och med en minskning på 1 % kan få fler köpare eller säljare på marknaden.

En krasch på bostadsmarknaden i Florida är osannolik

Medan många människor är oroliga för en krasch på bostadsmarknaden i år, sa Ramsey Solutions att det är osannolikt. Faktum är att bostäder i Florida faktiskt kan öka i kostnad, vilket är goda nyheter för säljare.

NAR förutspådde till och med att husvärdena över hela USA kommer att öka med 2,6% i år. Freddie Mac förutspådde en mindre ökning på bara 0,8 %.

Är 2024 året för att köpa eller sälja ett hem i Florida?

Med alla dessa siffror och potentiella förändringar vid horisonten undrar många människor om 2024 är ett bra år att köpa eller sälja fastigheter. Även om det är bra att veta vad som händer på marknaden, bör ditt beslut inte enbart baseras på nuvarande eller förutspådda trender.

Som Dave Ramseys webbplats påpekade bör du fatta ditt beslut baserat på dina individuella omständigheter och ekonomi. För köpare innebär detta att de inte har några skulder, tre till sex månaders pengar för nödsituationer och en handpenning på minst 5 % till 10 %. För säljare innebär det att man överväger kostnaden för att flytta och se till att det ligger i linje med eventuella kort- och långsiktiga ekonomiska mål.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *