En aktie i FTSE-100 som har en direktavkastning på mer än tio procent

Denna telekommunikationsjätte erbjuder för närvarande den största direktavkastningen i FTSE 100! Men kan den tvåsiffriga utdelningen behållas? Är det hållbart med en en direktavkastning på mer än tio procent?

Denna telekommunikationsjätte erbjuder för närvarande den största direktavkastningen i FTSE 100! Men kan den tvåsiffriga utdelningen behållas? Är det hållbart med en en direktavkastning på mer än tio procent?

Liksom många andra index har FTSE 100 backat de senaste månaderna, vilket pressat den genomsnittliga direktavkastningen uppåt. Men en aktie som verkar vara ett extremt exempel på detta är Vodafone (LSE: VOD). Telekommunikationsjätten erbjuder nu den största aktieägarutbetalningen jämfört med någon annan beståndsdel i Storbritanniens flaggskeppsindex. Och efter en minskning av börsvärdet med 35 procent under det senaste året är P/E-talet nu bara 2,0.

Det behöver inte sägas att det ser billigt ut. Så är detta en fantastisk möjlighet att börja bygga en position? Eller finns det en bra anledning till att aktien har sålts av?

Större är inte alltid bättre

Vodafone är ett av de största telekomföretagen i Storbritannien och möjligen även i världen. Det har gjort massiva investeringar i Europa och har till och med börjat penetrera de afrikanska marknaderna som en digital betalningsleverantör genom sin enormt populära M-PESA-plattform.

Det går inte att förneka att omfattningen av dess verksamhet är imponerande. Men kostnaden för denna expansion var inte billig. Och Vodafone har följaktligen samlat på sig en hel del skulder genom åren.

Detta var inte ett stort problem tidigare eftersom räntorna var så låga. Men nu är de på uppgång, trycket ökar också. Och medan dess afrikanska verksamhet levererar solid tillväxt, kan detsamma inte sägas om dess kärnmarknader i Europa som Tyskland. Faktum är att försäljning och vinst krympt, vilket förståeligt nog skrämmer investerare.

Potential för en comeback?

Problemen hos Vodafone har funnits i flera år men maskerades till stor del av låga räntor. Nu är det inte längre fallet, några drastiska åtgärder krävs. Så det är uppmuntrande att se ledningen göra sådana grepp. Börjar med utnämningen av en ny vd, Margherita Della Valle.

Della Valle har arbetat på företaget sedan 1994 och har arbetat sig uppåt med mycket erfarenhet av C-Suite som CFO. När man tittar på hennes strategi är alla ögon riktade mot Tyskland, säkra nya kontrakt och effektivisera verksamheten för att återuppta tillväxten och stabilisera lönsamheten.

Nedskärningar av jobb har redan tillkännagivits, med fler på väg, liksom att teckna ett nytt avtal med 1&1 Moblifunk. Så det finns några tidiga tecken på framsteg. Men med Vodafones problem djupt rotade i hela organisationen kommer det att ta tid att återspegla dessa fördelar i de ekonomiska resultaten.

Att köpa eller inte köpa?

Det är inte första gången som Vodafone försöker rätta till skeppet, men meritlistan är kanske inte så imponerande. Det kan vara värt att följa aktien, men innan det finns tydliga tecken på en vändning så är det sannolikt för tidigt att köpa aktien.

Att handla Vodaphone

Att handla aktier på Londonbörsen har länge varit ett stort problem för svenska investerare. Svenska Nordnet erbjuder emellertid möjligheten att köpa aktier som ingår i FTSE-100.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

 

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *