Den enda fond som slår Nasdaq på lång sikt

För aktiva förvaltare är matematiken skarp. Av tusentals fonder har bokstavligen bara en slagit Nasdaq 100 under de senaste fem, 10 och 15 åren. Det gjordes genom att koka ner aktievalen till cirka två dussin företag och få nästan alla av dem till vinster. Den enda fond som slår Nasdaq på lång sikt.

För aktiva förvaltare är matematiken skarp. Av tusentals fonder har bokstavligen bara en slagit Nasdaq 100 under de senaste fem, 10 och 15 åren. Det gjordes genom att koka ner aktievalen till cirka två dussin företag och få nästan alla av dem till vinster. Den enda fond som slår Nasdaq på lång sikt.

Ron Baron, den 80-årige Wall Street-veteranen som fortfarande förvaltar fonden, säger att hans hemlighet är att kombinera en orubblig tro på entreprenörer som Elon Musk med precis tillräckligt med paranoia för att ringa företag i sin portfölj nästan varje dag för att se till att inget är fel.

Men Barons framgång motsäger det faktum att för de flesta aktieväljare är att slå marknadsindex genom att satsa stort på ett fåtal namn en strategi med oerhört dystra odds. Det är särskilt sant i denna teknikdrivna era av Magnificent Seven.

De allra flesta av sådana ansträngningar kommer förmodligen att krascha och brinna, enligt en ny artikel av den tidigare professorn och kvantchefen i New York University Antti Petajisto. Varför? Eftersom marknaden hostar upp för få vinnande aktier för att taktiken ska lyckas förutom i sällsynta fall.

Det meningslösa i att spela mot riktmärken som Nasdaq 100 underströks i en rapport förra månaden av Bloomberg Intelligence, som sedan fick en allmän spridning av investeraren Chamath Palihapitiya, som sa att index gav överlägsna vinster “utan att du behöver göra något arbete eller flit.” Det visar sig att intellekt och hårt arbete också är ganska värdelösa, tack vare dynamiken som alltmer har kommit att dominera debatten om aktiv förvaltning.

“Koncentrerade aktiepositioner är betydligt mer benägna att underprestera än att överträffa aktiemarknaden som helhet på lång sikt”, skrev Petajisto, för närvarande aktiechef på Brooklyn Investment Group. “Att försöka spela på att identifiera de få aktierna med överdriven avkastning skulle vara en dålig idé.”

Även på en amerikansk marknad som har sexdubblats sedan den globala finanskrisen, kan antalet aktier som matchat den referensavkastningen vara ynkligt få. Faktum är att under det senaste århundradet har medianavkastningen på 10 år bland de 3 000 största amerikanska aktierna släpat efter den bredare marknaden med 7,9 procentenheter, enligt tidningen.

Trenden kan till och med intensifieras i den moderna ekonomin som vinner allt. Medan Russell 3000 är upp 15 procent 2023, är medianavkastningen cirka 0,7 procent nedgång. Lite mer än hälften av beståndsdelarna är nere.

Som ett annat tecken på mega-cap-styrka har en likaviktad version av S&P 500 släpat efter den vanliga värdeviktade med 12 procentenheter i år, på väg mot den värsta underprestationen sedan 1998.

Det försätter aktiva chefer i kläm. Krama indexet och du kan inte motivera dina högre avgifter. Om du avviker från det riskerar du att gå miste om de stora vinsterna med exempelvis Nvidia eller Tesla.

Förutsägbart slog en större del av förvaltarna som hade alla Magnificent Seven-aktier sina riktmärken på ettårsbasis, skriver David Cohne, analytiker från Bloomberg Intelligence. Men detta var inte alltför vanligt: Bara 18 procent av 971 fonder ägde alla sju namnen medan 21 procent inte hade något av dem.

“Att slå riktmärken, underbyggt av samma sju aktier, krävde att förvaltare gjorde andra slumpmässiga val”, säger han i en anteckning.

Baron Capital erbjuder ett objektiv för aktivt aktieplock i Big Techs tidsålder. Dess Baron Partners Fund, som Cohne fann i sin mycket lästa rapport i augusti, är den enda som har slagit den allsmäktiga Nasdaq 100 under de senaste fem, 10 och 15 åren – om än med högre volatilitet.

“Vi köper små positioner och säljer inte” förklarade Ron Baron, som har drivit fonden sedan lanseringen 1992, från sitt kontor. “Processen är att försöka hitta bra företag som har konkurrensfördelar.”

Exempel: Fonden investerade först i Tesla 2014. År 2020 var det ungefär en tredjedel av portföljen, visar Bloombergs data, vilket till slut fick teamet att motvilligt trimma sin position för att lugna oroliga kunder. Det har inte köpt några ytterligare aktier sedan dess, men elbilstillverkaren är nu 41 procent av sina långa positioner igen. Dess näst största innehav är Space Exploration Technologies Corp, ett privat företag som också drivs av Elon Musk. Resten inkluderar allt från Charles Schwab Corp. till Marriott Vacations Worldwide Corporation.

“Det kan tyckas som om vi är kraftigt koncentrerade eftersom vi har väldigt få innehav, men aktierna agerar annorlunda”, säger Michael Baron, som driver fonden tillsammans med sin far. “Vi äger inte bara högteknologiska, snabbväxande namn.”

Medan finans 101 säger att diversifiering är den enda gratis lunchen, finns det vissa akademiska bevis för att koncentrerade portföljer presterar bättre, med vissa artiklar som tillskriver det informationsspridningen hos skickliga chefer.

Petajisto, som också var med och uppfann ett populärt sätt att bedöma aktieväljare som kallas aktiva aktier, säger att förvaltare borde avvika från indexet – men hans tidigare forskning fann att de bäst presterande fortfarande höll sina fonder ungefär lika volatila som riktmärket.

En tumregel är att när en position överstiger 10 procent börjar det ha en meningsfull effekt på portföljens volatilitet, dokumenterar han i sitt senaste dokument.

Hans resultat är också en läxa för ett tillvägagångssätt som är vanligt bland finansiella rådgivare som efterliknar ett index genom att hålla ett mindre representativt urval av dess aktier. Tonhöjden är att en sådan portfölj kommer att röra sig som till exempel S&P 500 utan besväret att hålla alla 500 namnen.

“Du riskerar att gå miste om några av dessa överpresterande”, säger Petajisto, som har en doktorsexamen i finansfrågor från MIT Sloan School of Management, i en intervju. “Det gör spelet svårare.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *