Är försvagningen av dollarn tillfällig eller långsiktig?

Den amerikanska valutan växlas till 1,12 dollar per euro, efter handel till 1,08 dollar i början av månaden. Vissa företag ger ett 12-månaders riktpris för dollarn i intervallet 1,12-1,15 dollar per euro. Försvagningen av dollarn skulle vara berättigad, men den kanske inte kommer att fortsätta på kort sikt.

Den amerikanska valutan växlas till 1,12 dollar per euro, efter handel till 1,08 dollar i början av månaden. Vissa företag ger ett 12-månaders riktpris för dollarn i intervallet 1,12-1,15 dollar per euro. Försvagningen av dollarn skulle vara berättigad, men den kanske inte kommer att fortsätta på kort sikt.

Dollarn har upplevt en fas av fall mot euron de senaste veckorna, orsakat av marknadens utsikter för centralbankernas penningpolitik. Den amerikanska valutan växlas till 1,12 dollar per euro, efter att ha handlats till 1,08 dollar i början av månaden. Bakom denna utveckling ligger möjligheten att Federal Reserve kommer att sätta stopp för räntehöjningsfasen med en sista höjning i juli med 0,25 procentenheter. De senaste uppgifterna som släppts, särskilt amerikanska inflations- och arbetslöshetsdata, skulle motivera denna position av teamet ledd av president Jerome Powell.’

Med denna depreciering har den amerikanska valutan redan nått de målpriser som vissa företag satt upp, till exempel Julius Baers tremånadersprognos, som låg på exakt 1,12 dollar per euro. “Nyckelfrågan nu är om denna försvagning av den amerikanska valutan kommer att fortsätta och överträffa vårt mål”, undrar David Alexander Meier, ekonom på Julius Baer.

Deras slutsats är att “vi är något skeptiska till att US-dollarn kommer att behålla en betydande räntefördel mot euron, vilket var huvudargumentet för att vi såg mindre utrymme för ytterligare försvagningen av dollarn bortom vår prognos i förväg. 3 månader och, att följaktligen sänka vår prognos till 12 månader från början av denna månad, som ligger i intervallet 1,15 till 1,12 dollar per euro”. Därför behåller den sin prognos “tills det blir mer synlighet med nästa Federal Reserve-möte den 26 juli.”

På Bank of America erkänner de dock att de fortfarande är “oroade över att marknaderna är för optimistiska om vad som behövs för att minska inflationen”, så att utvecklingen av valutor “kommer att bero på vilket ekonomiskt scenario” som inträffar och hur centralbanken kommer att agera i varje enskilt fall. På företaget förväntar de sig ytterligare två räntehöjningar på 25 punkter, en i juli och den andra i september, “med risker för november, och vi förväntar oss inte en första sänkning och slutet på kvantitativ åtstramning förrän i maj 2024.”

Naturligtvis kommer de åtgärder som vidtas efter en eventuell räntehöjning i juli “bero på de uppgifter” som blir kända, enligt företaget. Dollarns fall är inte en överraskning efter de senaste uppgifterna och även om “det verkar överdrivet jämfört med kursskillnaderna”, klargör företaget att dollarn redan kom från “en övervärderad nivå och konsensus är baisse” för den amerikanska valutan.

Därför, enligt Bank of America, skulle denna depreciering av dollarn vara “berättigad”, men enligt företagets uppfattning “kan den inte hållas längre än på kort sikt”, eftersom en mjuk landning för ekonomin fortfarande är osannolik. I Bank of America inser de att de också är baisse med avseende på dollarn på lång sikt, “men vi tror att marknaden återigen rusar.”

Från Monex Europe minns de att det finns få publikationer i datakalendern som skulle kunna få euron att falla från sin nya position på kort sikt”, på ett sådant sätt att de kvalificerar sig som en justering uppåt för intervallen i euro/dollar utbyte, i frånvaro av yttre störningar. Naturligtvis kan uttalandena från medlemmarna i centralbankerna leda till rörelser i utbytet av europeiska och amerikanska valutor, enligt Monex, särskilt med hänsyn till “tecken på att sprickor börjar öppnas i den hårda konsensus”, vilket skulle kunna “väga något på euron”, med åtföljande uppskrivning av dollarn.

Víctor Alvargonzález, strategichef och grundare av Nextep Finance, påpekar att den senaste utvecklingen av dollarn mot euron “sänder att Fed kan gå överbord”, vilket kan göra att organet “måste sänka räntorna tidigare. än väntat, både av marknaden och av medlemmarna i Federal Reserve själva.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *