Europeiska börser går samman för att driva aktiekursflödet

Euronext, Deutsche Boerse och 12 andra europeiska börsgrupper sa på torsdagen att de gemensamt skulle föreslå att det skapas en kombinerad feed av aktiekursflödet till investerare, vilket kastar ner handsken för rivalerna inför EU-lagstiftningen.

Euronext, Deutsche Boerse och 12 andra europeiska börsgrupper sa på torsdagen att de gemensamt skulle föreslå att det skapas en kombinerad feed av aktiekursflödet till investerare, vilket kastar ner handsken för rivalerna inför EU-lagstiftningen.

EU-stater och Europaparlamentet ska under de kommande månaderna slutföra ett lagförslag som skulle ålägga börser att tillhandahålla priser på aktietransaktioner på sina plattformar till ett lågpris “konsoliderat band” (CT) för investerare att upptäcka de bästa affärerna.

Bryssel vill göra sin kapitalmarknad djupare och effektivare genom att sticka ett fragmenterat handelslandskap. Ett band har länge varit ett inslag på Wall Street. Banker och kapitalförvaltare klagar över att priset på marknadsdata, som är en nyckelfaktor för börser, är för dyrt.

När lagförslaget har godkänts, skulle blockets värdepappersvakt ESMA övervaka en urvalsprocess för en CT-leverantör, och börserna, som även inkluderar Nasdaq, SIX Group i Spanien och börser i Wien, Prag och Warszawa, sa att de skulle lämna in ett frieri.

“Deltagarna är erkända specialister på att tillhandahålla tillförlitlig och högkvalitativ aktiekursflödet och är väl positionerade för att leverera en CT snabbt, effektivt och enligt de högsta operativa standarderna”, heter det i ett gemensamt uttalande.

“Projektet kommer att fokusera på att tillhandahålla ett band utformat för att tillhandahålla en omfattande, standardiserad och konsekvent källa till marknadsdata och kommer att försöka samarbeta med tillsynsmyndigheter för att utveckla den optimala lösningen för investerare.”

Börser har kallat CT-förslaget för ett “utarbetat och komplext experiment”.

Tidigare försök att bygga ett band misslyckades efter att utbyten vägrade att frivilligt tillhandahålla data till ett pris som skulle göra det lönsamt.

EUs lagförslag föreslår ett band som visar priser som är “så nära realtid som tekniskt möjligt”, men börser har lobbat för en CT med en fördröjning på 15 minuter efter en aktietransaktion, en tidslucka som EUs beslutsfattare säger skulle vara av ingen nytta för investerare

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc..

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *