Det största kaffeproducenterna i Afrika

Det största kaffeproducenterna i Afrika Globalt producerar mer än 70 länder kaffe, men majoriteten av den globala produktionen kommer från de fem största producenterna, Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesia och Etiopien.

Globalt producerar mer än 70 länder kaffe, men majoriteten av den globala produktionen kommer från de fem största producenterna, Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesia och Etiopien.

Enligt International Coffee Organisation producerades totalt 169,6 miljoner 60 kilos säckar kaffe under 2020. De tio största kaffeproducerande länderna stod för 87 procent av råvarans totala produktion.

För närvarande är kaffe den tredje mest konsumerade drycken globalt, efter vatten och te. Det gör kaffebönor efterfrågade i många delar av världen, och de topp producerande länderna producerar precis tillräckligt med kaffebönor som hittar vägen till ivriga konsumenters händer.

Här är en lista över de fem största kaffeproducerande länderna i Afrika.

1.Etiopien

7,3 miljoner (60 kg säckar) 2020

Känt för sina fullsmakande, jordnära och fylliga kaffebönor, Etiopien är landet som gav oss Arabica-kaffeväxten. Idag anses denna typ av kaffe vara den mest sålda på kaféer och restauranger världen över.

2. Uganda

5,6 miljoner (60 kg säckar)

Ugandas namn skrivs outplånligt i berättelsen om kaffe av en speciell anledning: landet gav Robusta Coffee till världen. Det mesta av världens snabbkaffe är gjort på Robusta, och bönorna från Uganda sägs vara några av de finaste.

Den östafrikanska nationen är den åttonde största kaffeodlaren globalt och Afrikas näst största efter Etiopien.

3. CôtedIvoire

1,8 miljoner (60 kg säckar)

Bönorna från IvoryCoast anses vara bittra och grova, men ändå så smakrika. Enligt African Coffee Club tillskrivs franska kolonisatörer att de tog med sig kaffe till Elfenbenskusten på 1800-talet. Under Andra Världskriget ökade landet sin kaffeproduktion från 36 000 ton 1945 till 112 500 ton 1958. Efter sin självständighet 1960 nådde kaffeproduktionen en topp på 1970-talet när landet blev Afrikas tredje största producent.

Flera studier och forskningsuppdrag har också hittat vilda kaffearter som växer utanför Elfenbenskustens kust.

4. Tanzania

0,9 miljoner (60 kg säckar)

Enligt African Coffee Club anses tanzaniskt kaffe ofta för sin medelrostade smak som avger en arom med blommiga toner tillsammans med inslag av citrus-, ananas- och kokossmak. Doften av ett Tanzania-kaffe kan uppvisa en rustik ton och ibland en sötma av brunt bröd. Eftersmaken dröjer sig kvar med en liten antydan av östafrikansk vildhet.

5. Kenya

0,7 miljoner (60 kg säckar)

Kenyanskt kaffe listas ofta bland de fem bästa kaffet globalt tack vare dess rika kropp, höga syra, intensiva smak och härlig aroma. Den är känd för sina komplexa nivåer av syra och bäriga undertoner, och innehåller svarta vinbär – en smak som skiljer sig från kenyanska bönor.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *