Brasilien ser fram mot enorm sockerrörsskörd

Regn under årets första kvartal är avgörande för ett friskt sockerrörsfält. Analytikerna tror att det brasilianska jordbrukets avkastning, det vill säga sockerrörsskörd, kan öka med sju procent den här säsongen och nå nästan 79 ton sockerrör per hektar (TCH).

Regn under årets första kvartal är avgörande för ett friskt sockerrörsfält. Analytikerna tror att det brasilianska jordbrukets avkastning, det vill säga sockerrörsskörd, kan öka med sju procent den här säsongen och nå nästan 79 ton sockerrör per hektar (TCH).

Detta skulle vara den högsta TCH sedan 2020/2021, då Brasilien krossade 605 miljoner ton sockerrör. För den kommande säsongen bör sockerrörskrossen nå cirka 600 miljoner ton. Denna siffra har en uppåtriktad vinkling men kommer till stor del att bero på regn under resten av året.

De senaste fyra sockerrörsskördarna präglades av att vädret var torrare än normalt. Skörden avbryts om mer än 10 mm registreras på en dag och så under de senaste 4 åren har det torra vädret i vissa fall (2020/21) tillåtit en högre krossning på grund av en högre tidseffektivitet, medan i andra (2021/22) lett till en lägre skörd något som som leder till lägre sockerrörskross.

Mer socker, mer socker…

Analytikerna tror att Brazil kommer att producera 37,6 miljoner ton socker under säsongen 2023/2024. Detta skulle vara den näst högsta produktionen någonsin.

Återigen finns det en uppåtrisk för denna siffra, beroende på väderförhållandena. Om det regnar mer än förväntat kommer sackaroshalten att påverkas. Fuktigare väder resulterar i lägre sockerkoncentration, vilket påverkar den totala produktionen.

Analytikerna tror att bruken kommer att maximera sockerproduktionen över etanol för fjärde säsongen i rad. Detta beror på att socker betalar mer än etanol. Med tanke på volymen sockerrör och ATR (sackarosinnehåll) förväntas sackarostilldelningen till socker nå 47,5 % denna säsong – den högsta sedan 2011.

Fortfarande svårt att nå världen

Även om analytikerna har ökat sina uppskattningar av sockerproduktionen från sin januariprognos, betyder det inte att världen kommer att se detta socker tillgängligt före Q4. Brasiliansk logistik kommer att vara ett problem den här säsongen, på grund av spannmålsrekordskördar. Över 80 % av sockret exporteras genom Santos hamn, medan majsandelen är 40 % och sojabönor 25 %.

Eftersom sockerterminalerna också driver spannmål är den kapacitet som tilldelats socker redan upptagen. Analytikerna uppskattar att den månatliga sockerexporten kommer att begränsas till 2,6 mmt vilket kommer att få en stor påverkan på sockerpriserna på råvarumarknaden.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *