Om oss

Vikingen grundades 1986 i Uppsala, Sverige. Sedan dess har det blivit Skandinaviens mest använda handelsprogram. Vikingen ger sina användare den möjligheten att tillämpa teknisk och fundamental analys på aktier och andra sorters värdepapper. En gång för länge sedan höll den svenska börsen på sig själv. Det var i slutet av 1960- och 1970-talet när den privata börsen och flera av de privata bankföretagen övertogs av främst Skanska / SHB. Om man skulle hitta något positivt vid den tiden så var det så få börsnoterade företag att det inte fanns några problem att föra ett aktiemarknadsdiagram för hand. Men ingenting varar för evigt.

Under 1980-talet började börsen om och nya bankföretag började dyka upp som svamp. Först i raden var Sven Hagströmer. Med en aktiemarknad som började växa började fler och fler företag börsnoteras. Plötsligt blev det svårt och dyrt – tidskrävande – att rita egna diagram för hand. Inte bara på grund av fler företag utan också på grund av att allt började gå snabbare. De traditionella veckodiagrammen måste kompletteras med dagskartor.

Samtidigt startade en tekniklyft. PC: n kom in på sin marknad och med PC kom de tekniska analysprogrammen. Som vanligt ledde USA utvecklingen och en av de stora var i början Computrac. Men precis som i kriget, med teknik måste du akta dig för att gå först eller sist om du vill överleva. Computrac var ett program som togs till Sverige av företaget Delphi Economics. Erland Holmlund testade programmet och det resulterade i en lista med förslag på förbättringar. Men det var svårt att få förändringar “där borta”. Lösningarna var att skapa ett eget program istället; Vikingen föddes. Ett program med ett modernare programmeringsspråk, Delphi 1.

Aktiekartprogrammet Vikingen blev ett av de större PC-programmen som utvecklats i Sverige. Vikingen presenterades först på investeringsmässan 1986 i Stockholm. Du var tvungen att ange siffror själv för att få utskrivna diagram med pris och grundläggande data. Nästa steg var att implementera en automatisk daglig uppdatering som kostade hundratusentals plus vid den tiden!

Till att börja med hämtade en man på motorcykel börslistan från börsen på Stortorget i Stockholm till Uppsala, efter stängningstid. I Uppsala anges priserna manuellt. Men genom ett samarbete med Paul Östling på Aktievisonen kunde processen automatiseras och priset krympt till några tusen! Programmet blev en framgång och startade ett utvecklingsarbete som aldrig verkar ta slut. “Mr Vikingen”, Erland Holmlund, ledde utvecklingen med hjälp av en grupp aktiva användare som inte kunde få nog av analysmöjligheter.

En del av ett stillestånd i utvecklingen inträffade efter att Delphi Economics, år 2000, såldes till Henrik Jönsson. En affär som snart skulle avslutas med en katastrof. Men efter ett saneringsår när Vikingen återvände till de gamla ägarna, var det dags att hitta en “säker” hamn för programmet och det blev Avanza Bank med AvanzaVikingen. Men uppgiften blev för stor och utvecklingen av programmet tog inte fart.

Det skulle vara nödvändigt för en gammal Vikingen-fan och hans chef, intresserad av börsen, att få tag på programmet. Sedan började utvecklingen igen. Björn Lindströms Addiva köpte Vikingen och ledde tillsammans med Peter Östevik rekonstruktionen av Vikingen. Ett nytt operativsystem som heter Windows 7 gjorde det nödvändigt att lyfta programmet till en 32-bitarsnivå. Peter Östevik som tidigare arbetat på Delphi Economics och som kanske är mest känd för sina pedagogiska videor.

Med Addiva fick Vikingen en ny hamn och redan flera generationer av Vikingen har sett dagens ljus. Vi är idag många i fanklubben som håller fingrarna korsade för att Peter Östevik ska lyckas återställa programmets historiska status; de tider då Viking hamnade på topplistan, både på svenska och i internationella utvärderingar av tekniska analysprogram.

Per Holmlund, 2012

Efter 2012

Många miljoner kronor har lagts till utvecklingen av Vikingen. Björn Lindström såg till att gränssnittet blev modernare. En MAC-version lanserades också. Peter har hållit hundratals kurser och webbseminarier. NPInvestor i Danmark med Lars Persson lyckades etablera Vikingen som det bästa analysprogrammet i Danmark. Axel Steuch har skrivit två böcker baserade på Vikingen, om hur man blir rik med hjälp av aktiemarknaden.

För att få en bättre kvalitet på USA: s prisdata ändrades leverantören till Milliestream, 2015, från SIX Telegroup.

Ett stort steg kom 2017, också att kunna betala per månad. År 2018 lanserades en ny webbplats och flera nya prenumeranter tillkom. Mini Vikingen lanserades 2018 i Danmark, ett billigare program. Fler medel, flera tusen tillkom under 2019.

Mr Vikingen, Erland Holmlund

Erland Holmlund föddes den 16/10 1927 i Visby men växte upp i Bodum utanför Örnsköldsvik. Realexamen togs i Övik med efterföljande studier vid Technical Gymnasium i Härnösand. Innan Erland hade blivit trettio omvandlingar till Holmlunds repbutik i Bodum, grundat av Erlands far Johan Holmlund 20 år tidigare, till Holmlunds Fabriker AB 1955.

 

Från tillverkning bland annat ändrade Erland sin verksamhet i Holmlunds till distribution. En förändring som drivs av förändrade konkurrensvillkor. Holmlunds Fabriker utvecklades under Erlands ledning för att bli ett av Norrlands ledande grossistföretag för förpackningar och industriförnödenheter.

 

Redan 1955 hade Erland fem barn och en fru att mätta. Trots omstruktureringen av familjeföretaget och en stor familj fortsatte Erland sin utbildning. På kvällarna och helgerna studerades matematik, fysik och slutligen ekonomi. 1963 tog Erland ett stort steg. Med fru och barn flyttade han till Uppsala där han några år senare blev universitetets lektor i ekonomi. En tjänst han upprätthöll fram till sin pension. 1000 tal är de studenter som under åren applåderade hans föreläsningar.

 

Under åren i Övik föddes Erland med ett starkt aktieintresse. Han såg på börsen en möjlighet att späda matlådan. Ett aktiemarknadsintresse som ledde till Erland tillsammans men Per Holmlund, Sven Olof Johansson och Peter Gyllenhammar 1973 grundade företaget Trend Invest AB. Ett företag som misslyckades i sitt försök att ta över Fagersta AB under mitten av 1970-talet. Företaget tvingades ansöka om konkurs på grund av likviditetsproblemen och börsnedgången till följd av en nyemission i Fagersta AB.

 

Skandalen med stora S vid den tiden men en skandal som fick en oväntad vändning med Dr Ulf från Trolls memoarer. Ulf of Trolle skriver i ” A short life ”: ” Jag uttryckte min förvåning över att denna fråga (den nya utgåvan) inte alls hade diskuterats inom styrelsen innan Industrivärden hade knutit styrelsen till ett avtal med AP-fonden. …. Jag ställde frågan om det fanns några kontakter med Trendinvest. Naturligtvis inte, var svaret. Frågan hade varit så hemlig att styrelsen inte tidigare hade diskuterat den. …… Det var verkligen en konspiration mot Trendinvest. ”” I Aktiesparande 9/97 slog rubriken “Industrivärden knäckt Trend Invest”.

 

Efter några hårda år och en dotters död fick aktieintresset ny fart i Delphi Economics, där Erland gick med i början av 1982. I Delphi hade han klubbens ordförande och var ansvarig för mjukvaruutvecklingen.

 

Något som var början på vad som blev Vikingen, Nordens ledande program för teknisk och grundläggande aktiemarknadsanalys. Ett program som har erkänts långt utanför Sveriges gränser. Med tävlingen från de bästa internationella programmen har Vikingen blivit bäst i tester. Arbetet med utvecklingen av Vikingen gav Erland smeknamnet Herr Vikingen.

 

Erland har också bidragit till ett antal böcker som handlar om börs och analys av aktiemarknaden. Bland titlarna finns bättre aktieföretag med teknisk och grundläggande analys, snabba aktievinster med teknisk analys, handbok för att spara aktiesparande och börsens tio bud.